top of page

Kikkererwtenmeel: een gezond en veelzijdig ingrediënt

Kikkererwtenmeel, ook wel grammeel of besan genoemd, is een veelzijdig ingrediënt dat al eeuwenlang in de Indiase keuken wordt gebruikt. Het is gemaakt van gemalen kikkererwten en heeft een nootachtige smaak en een licht korrelige textuur. Kikkererwtenmeel is een goede bron van eiwitten, vezels en vitamines en mineralen, waaronder foliumzuur, ijzer en magnesium.

Gezondheidsvoordelen van kikkererwtenmeel

De gezondheidsvoordelen van kikkererwtenmeel zijn talrijk. Het is een goede bron van eiwitten, wat essentieel is voor het opbouwen en behouden van spiermassa. Het is ook een goede bron van vezels, die kunnen helpen de spijsvertering te reguleren en gewichtsverlies te bevorderen. Kikkererwtenmeel is ook een goede bron van ijzer, wat belangrijk is voor het transport van zuurstof door het lichaam. Bovendien is kikkererwtenmeel een goede bron van magnesium, wat belangrijk is voor de gezondheid van de botten en de energieproductie.


Gebruik van kikkererwtenmeel in de Indiase keuken

Kikkererwtenmeel wordt gebruikt in een breed scala aan Indiase gerechten, zowel hartig als zoet. Het is een veelgebruikt ingrediënt in pakoras, bhajis en dhoklas. Kikkererwtenmeel kan ook worden gebruikt om pannenkoeken, wafels en brood te maken.


In ons kookboek gebruiken we kikkererwtenmeel in verschillende gerechten, voor een ontbijt gerecht, een lekkere curry, Indiaas brood en diverse snacks. Op onze website hebben we ook een aantal snacks met kikkererwtenmeel:

Tips voor het gebruik van kikkererwtenmeel

Bij het gebruik van kikkererwtenmeel is het belangrijk op te merken dat het veel vocht opneemt. Dit betekent dat u mogelijk meer vloeistof aan recepten moet toevoegen dan wanneer u tarwebloem zou gebruiken. Kikkererwtenmeel heeft ook de neiging om te klonteren, dus het is belangrijk om het goed te kloppen voordat je het aan recepten toevoegt.


Conclusie

Kikkererwtenmeel is een gezond en veelzijdig ingrediënt dat op verschillende manieren kan worden gebruikt. Het is een goede bron van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen en is een veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken. Als je op zoek bent naar een gezonde en lekkere manier om eiwitten en vezels aan je dieet toe te voegen, dan is kikkererwtenmeel een geweldige optie.


Hier zijn enkele aanvullende details over kikkererwtenmeel:

  • Het is glutenvrij en veganistisch. Het heeft een lage glycemische index, wat betekent dat het geen scherpe piek in de bloedsuikerspiegel veroorzaakt.

  • Het is een goede bron van antioxidanten, die het lichaam kunnen helpen beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen.

  • Het kan helpen om het cholesterolgehalte te verlagen en de gezondheid van het hart te verbeteren.

  • Het kan helpen om de bloedsuikerspiegel te reguleren en de eetlust onder controle te houden.

  • Het is een goede energiebron en kan helpen bij het bevorderen van gewichtsverlies.

  • Als je op zoek bent naar een gezonde en lekkere manier om eiwitten, vezels en voedingsstoffen aan je dieet toe te voegen, dan is kikkererwtenmeel een goede optie.

  • Het is veelzijdig en kan in allerlei gerechten worden gebruikt, zowel hartig als zoet.

In Nederland bestellen we ons kikkererwtenmeel altijd bij Ekirana, maar je kunt het ook kopen bij een toko, Turkse supermarkt of een grotere supermarkt.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page