top of page

Onze 8 favoriete plantaardige eiwitbronnen in de Indiase keuken

India is een land met diverse culinaire tradities en de keuken staat bekend om zijn rijke smaken en het gebruik van kruiden. Maar wat misschien niet iedereen weet, is dat de Indiase keuken ook een goede bron is voor plantaardige eiwitten. Eiwitten zijn essentiële voedingsstoffen die een cruciale rol speelt in veel lichaamsfuncties, waaronder spiergroei en -herstel, metabolisme en immuunfunctie.


Hier zijn 8 van onze favoriete plantaardige eiwitbronnen in de Indiase keuken:

Linzen


In India heb je veel verschillende soorten linzen en ze zijn ontzettend belangrijk in de Indiase keuken. Ze zitten boordevol eiwitten, vezels en andere essentiële voedingsstoffen. Linzen kunnen worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals dals en curry's.


Bonen


Bonen zijn een andere geweldige plantaardige eiwitbron. Ze zijn ook rijk aan vezels en andere voedingsstoffen. Bonen kunnen worden gebruikt in een verscheidenheid aan Indiase gerechten, zoals rajma chawal en chole.


Kikkererwtenmeel


Dit ingrediënt wordt veel gebruikt in de Indiase keuken en we schreven er eerder zelfs een uitgebreid blog over. Kikkererwten worden gemaald tot meel en heel kun je weer de lekkerste dingen van maken, zoals: chilla, pakora en bombay aloo.

Tofu


Tofu is een veelzijdige plantaardige eiwitbron die gebruikt kan worden in diverse Indiase gerechten, zoals palak tofu, tofu tikka masala en tofu jalfrezi. In de Indiase keuken maken ze ook veel gebruik van paneer (Indiase kaas), dit kun je goed vervangen door tofu.


Quinoa


Quinoa is een glutenvrij graan dat een goede bron van eiwitten en andere voedingsstoffen is. Het kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan Indiase gerechten, zoals quinoa khichdi en quinoa pulao.


Sojabrokken


In India zijn vleesvervangers nog niet heel populair, maar wat wel veel gebruikt wordt zijn sojabrokken. Dit is een plantaardige eiwitbron die wordt gemaakt van sojabonen. De sojabonen worden eerst gekookt en vervolgens gedroogd. Vervolgens worden ze tot een poeder gemalen en tot brokken geperst. Sojabrokken zijn een goede bron van eiwitten, vezels en ijzer. Ze kunnen worden gebruikt als vleesvervanger in een verscheidenheid aan gerechten, zoals diverse curry's en in biryani.


Noten


Noten en zaden zijn een geweldige bron van eiwitten, gezonde vetten en andere voedingsstoffen. Ze kunnen als tussendoortje worden gegeten of bij het koken worden gebruikt. Enkele populaire noten in de Indiase keuken zijn amandelen, cashewnoten, pistachenoten. Cashewnoten worden vaak gebruikt om gerechten, zoals tofu tikka masala en courgette curry romig te maken. Andere noten worden vaak als decoratie gebruikt, zoals bij carrot halwa en shahi pulao.

Haver


Haver is een veelzijdig en voedzaam graan dat kan worden gebruikt in een verscheidenheid aan Indiase gerechten, zoals upma (hartige havermout) en poha (platte rijst). Haver is een goede bron van eiwitten, vezels en andere voedingsstoffen.


Dit zijn slechts enkele van de vele plantaardige eiwitbronnen die beschikbaar zijn in de Indiase keuken. Door deze voedingsmiddelen in je dieet op te nemen, kunt je gemakkelijk alle eiwitten binnenkrijgen die je nodig hebt.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page