top of page

Chana masala kruidenmix & recept

Vorige week hebben we ons eerste e-book: Maak je eigen Indiase kruidenmixen uitgebracht! Super bedankt voor de mensen die hem al hebben aangeschaft! Het e-book bevat de 8 meest gebruikte kruidenmixen in de plantaardige Indiase keuken, geïnspireerd op ons bezoek aan de oudste kruidenmarkt ter wereld in Old Delhi. Naast deze kruidenmixen vind je ook een recept om het gerecht te maken waarbij gebruik wordt gemaakt van de kruidenmix.


Om jullie een idee te geven hoe het e-book eruit ziet en wat je kan verwachten, delen we één van de recepten met jullie. Kijk hier voor meer informatie over het e-book.

Chana masala is een gerecht dat wordt gemaakt door kikkererwten te koken in een pittige tomaten- en uienjus. Om dit gerecht te maken worden meestal veel verschillende individuele kruiden gebruikt. Wanneer je de chana masala kruidenmix gebruikt, wordt de lijst met ingrediënten een stuk korter. Ook geeft het een extra boost aan de smaak van dit toch al heerlijke gerecht.


Wat heb je nodig voor de kruidenmix (kommetje)?

  • 15 gedroogde rode chili's

  • 9 el korianderzaad

  • 9 el komijnzaad

  • 20 kardemompeulen

  • 30 kruidnagels

  • 25 zwarte peperkorrels

  • 1 groot kaneelstokje (7 cm)

  • 1 el kurkuma (poeder)

  • 2 el rasp van limoenschil

Wat moet je doen?

1. Warm een koekenpan op en rooster alle kruiden (behalve de kurkuma en de limoen) voor ongeveer 1 minuut, totdat de kruiden aromatisch worden. Belangrijk is om af en toe te roeren, om verbranding te voorkomen.


2. Laat de kruiden vervolgens afkoelen.


3. Wanneer de kruiden volledig zijn afgekoeld kan je ze toevoegen aan een kruidenmixer, samen met de kurkuma poeder en 2 el geraspte limoenschil. Mix tot een poedervorm.


4. Bewaar de poeder in een luchtdichte container.


TIP: Je kan deze kruidenmix ook voor dit recept gebruiken!

 

Wat heb je nodig voor het recept chana masala (2-3 personen)?

  • 2 el zonnebloemolie

  • 300 ml water

  • 2 laurierbladeren

  • 1 tl komijnzaad

  • 3 kardemompeulen

  • 3 kruidnagels

  • 1 middelgrote rode ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 cm gember

  • 1 groene chili

  • 2 tomaten

  • 0,5 tl chilipoeder

  • 0,5 tl garam masala

  • 0,5 tl korianderpoeder

  • 1 tl chole masala

  • 1 tl zout

  • 0,5 tl kurkuma

  • Kikkererwten 480 gram (uitlekgewicht)

  • Hand verse koriander

Wat moet je doen?

1. Snijd de rode ui, knoflook, gember, groene chili en tomaat fijn.


2. Warm 2 el zonnebloemolie op in een diepe pan en voeg de laurierbladeren, komijnzaad, de kardemompeulen en kruidnagels toe. Na 30 seconden kan je de ui, knoflook, gember en groene chili toevoegen.


3. Wanneer de ui glazig wordt (na ongeveer 2-3 minuten), kan je de tomaten toevoegen. Voeg ook direct 1 tl zout en 0,5 tl kurkuma toe. Roer door elkaar en bak voor 3 minuten.


4. Voeg nu de rest van de kruiden toe: garam masala, korianderpoeder, chole masala en chilipoeder. Roer en bak voor 2 minuten.


5. Laat de kikkererwten uitlekken en voeg, samen met 300 ml water, toe aan de pan. Roer weer goed door. Doe een deksel op de pan en kook voor 15 minuten op middelhoog vuur.


6. Snijd de verse koriander fijn, voeg toe aan de pan en serveer.


TIP: Wil je meer kruidenmixen leren maken, met de bijbehorende recepten? Bekijk dan ons e-book: Maak je eigen Indiase kruidenmixen.

0 comments
bottom of page