top of page

Okra: de Indiase superfood die je moet proberen

Okra, ook wel bekend als "lady's finger" of "bhindi" in het Hindi, is een populaire groente in de Indiase keuken. Het heeft een unieke textuur en smaak die diepte toevoegt aan veel gerechten. Okra is een bloeiende plant die behoort tot de kaasjeskruidfamilie en waarvan wordt aangenomen dat deze afkomstig is uit West-Afrika. Okra werd later geïntroduceerd in andere delen van de wereld, zoals Amerika en Azië, door de transatlantische slavenhandel en andere vormen van migratie.

De groente staat ook bekend om zijn gezondheidsvoordelen, omdat het weinig calorieën bevat en veel vezels, vitamine C en foliumzuur. Het heeft een unieke textuur die kan worden omschreven als slijmerig, wat voor sommige mensen onaangenaam kan zijn. Deze textuur kan echter op bepaalde manieren worden verminderd door okra te koken. Ook het braden of grillen van okra kan bijvoorbeeld helpen om de slijmerigheid te verminderen.


Hier zijn enkele veel voorkomende manieren waarop okra in de Indiase keuken wordt gebruikt:


Bhindi Masala: Bhindi Masala is een populair gerecht in Noord-India. In dit gerecht wordt okra gebakken met uien, tomaten en een mix van kruiden, waaronder komijn, koriander en kurkuma. Het kan worden geserveerd als hoofdgerecht met rijst of als bijgerecht met roti.


Sambar: Sambar is een groentestoofpot op basis van linzen die populair is in Zuid-India. Okra wordt vaak aan de sambar toegevoegd, samen met andere groenten zoals pompoen, wortels en aubergine. De toevoeging van okra voegt een mooie textuur toe aan het gerecht.


Chutney: Okra-chutney is een populaire smaakmaker in veel Indiase huishoudens. Het beitsproces omvat het weken van de okra in azijn of citroensap met kruiden zoals mosterdzaad, fenegriek en komijn.


Bhindi Fry: Bhindi Fry is een eenvoudig gerecht waarin okra wordt gebakken met uien en kruiden totdat het zacht en licht krokant is. Het wordt meestal geserveerd als bijgerecht met roti of rijst.


Bhindi Do Pyaza: Bhindi Do Pyaza is een Noord-Indiaas gerecht waarin okra wordt gekookt met uien, tomaten en kruiden. De naam "Do Pyaza" verwijst naar het feit dat het gerecht twee keer zoveel uien bevat als andere ingrediënten. De toevoeging van de extra uien geeft het gerecht een lekkere zoetheid.

Onze favoriet is Bhindi fry, omdat het snel en gemakkelijk te bereiden is en tegelijkertijd erg smaakvol. We genieten meestal van Bhindi-fry met chapati / roti en een dal.


Kortom, het is een veelzijdige en voedzame groente die in de Indiase keuken op veel verschillende manieren wordt gebruikt. Of je nu op zoek bent naar een hoofdgerecht, een bijgerecht of een tussendoortje, okra voegt zeker smaak toe aan je maaltijd. We hopen dat je nu weet wat Okra is en hoe het wordt gebruikt in de Indiase keuken. Je kunt Okra vinden bij een Aziatische/Afrikaanse supermarkt/toko, of een Indiase (web)winkel.


Laat ons weten welk van de bovenstaande je favoriete Okra-recept is. In ons kookboek vind je ook een lekker, romig Okra-recept.


Geniet van de smaakvolle Okra!

0 opmerkingen

Comments


bottom of page