top of page

Waarom ben ik (Amit) plantaardig gaan eten?

Ik ben bijna mijn hele leven vegetariër geweest, vooral dankzij mijn familie en de Indiase cultuur. India heeft namelijk het hoogste percentage vegetariërs ter wereld, dus dit maakte het voor mij ook makkelijker om later over te stappen op een veganistisch voedingspatroon. Ik heb trouwens wel eens vis en kip geproefd, maar dit was gelukkig van zeer korte duur. Toen ik in Nederland ging studeren aan de Universiteit van Wageningen, volgde ik verschillende cursussen en kreeg ik meer kennis over hoe onze voedselkeuzes de planeet beïnvloeden. Eén bepaalde cursus: Demografie en Bevolkingsvraagstukken, inspireerde mij het meest. Het besprak voornamelijk grote problemen als gevolg van levensstijl keuzes die mensen maken, voornamelijk wat ze eten.

En toen besloot ik een paar maanden plantaardig te gaan eten! Ik kon de veranderingen in mijn lichaam direct voelen. Het inspireerde mij zelfs om auditie te doen voor een TED-talk. Het onderwerp was persoonlijke/ecologische transformatie. Ik sprak over de geweldige voordeling die ik had ervaren in iets minder dan 6 maanden volledig plantaardig te eten. Het grootste voordeel was dat mijn bloeddruk van te hoog naar normaal ging. Ook begon ik mij energieker te voelen en verbeterde mijn concentratie. Waar ik echter ongeveer een half jaar behoorlijk streng was geweest met gezond eten: veel groente, fruit, noten, linzen, peulvruchten en gezonde vetten, samen met eenmaal per week een vitamine B12 pil, vervaagde mijn motivatie tijdens de winter van 2016. Ik ging terug naar comfort food, zoals ongezonde (vegan) tussendoortjes en een dieet vol suiker en koolhydraten. Binnen één maand verdwenen eigenlijk alle positieve veranderingen en ging ik zelfs weer zuivelproducten eten. Na een gesprek met mijn arts, die zich zorgen maakte over mijn alarmerende lage vitamine D & B12. Het koste mij een hoge dosering aan vitaminepillen en een hele winter om uit een ellendige situatie te komen. Want ook met mijn studie ging het niet goed, aangezien ik depressief werd van de slechte cijfers die ik kreeg.


Toen de lente aanbrak en ik al een tijd mijn vitaminepillen slikte, kreeg ik eindelijk weer meer energie. Ik ging meer wandelen in de zon en kocht verse groenten en fruit op de markt. In diezelfde periode kwam ik de documentaire ‘Cowspiracy’ tegen. Het bekijken van deze documentaire opende echt mijn ogen! Ik had al wel veel gelezen over de negatieve effecten van vlees en zuivel op onze gezondheid en de planeet, alleen het was nog nooit zo duidelijk en gedetailleerd. Op dit punt besloot ik om plantaardige levensstijl weer op te pakken, alleen deze keer was ik wel voorzichtiger, omdat ik het op de juiste manier wilde doen. Ik kon natuurlijk niet eeuwig overleven op friet en vegan pizza's! Ik ging mijn meer verdiepen in voeding en las meer over veganisme. Ik leerde over de nadelige gezondheidseffecten van vlees en zuivel op onze gezondheid en hoe groot de rol is van veeteelt bij het verlies van wilde dieren en biodiversiteit, doordat op zo'n grote schaal land wordt vrijgemaakt voor vee.


In deze periode leerde ik ook Daniëlle kennen en kan mij nog goed herinneren dat we tijd onze eerste date het veel hadden over deze kwesties. Ik was zo blij om iemand te hebben met wie ik al deze nieuwe informatie kon delen. Gelukkig deelde Daniëlle ook dezelfde passie en at al bijna helemaal plantaardig. Samen zijn we nog meer gaan leren over voeding en nieuwe recepten gaan uitproberen. Ondanks dat er in de supermarkt nog niet zo veel vegan opties zijn als nu, deden we ons best om helemaal plantaardig te gaan. Daniëlle deed zelfs een 1-jarige opleiding tot gewichtsconsulente om meer te leren over voeding. Toen ze klaar was met haar studie, lanceerde ze Hey Groentje. Op dat moment aten we allebei volledig plantaardig, we kookte meer samen en voornamelijk volwaardige plantaardige Indiase recepten! We kwamen er achter dat de Indiase keuken in onze ogen echt geschikt was voor een gezond plantaardig voedingspatroon. In januari 2021 besloten we daarom onze passie voor de plantaardige Indiase keuken met een breder publiek te delen. We waren verbaasd, maar vonden het ook erg leuk om te zien dat de kookworkshops direct een succes waren. Hierdoor zijn we het fulltime blijven doen!


Ik ben ervan overtuigd dat de allerbelangrijkste actie die je als individu kan ondernemen voor je eigen gezondheid en die van de planeet, is om plantaardig te gaan eten. Uit mijn eigen ervaring, kan ik je één ding verzekeren: hoe gezonder en gevarieerder je eet, hoe beter je je zult voelen! Schrap ook de bewerkte voeding zoveel mogelijk uit je dieet. Af en toe een zak chips of vegan pizza moet kunnen, maak het jezelf dus niet te streng. Weet ook dat het geen misdaad is als je per ongeluk wel een keer iets dierlijks eet. De overgang naar een volledig plantaardige levensstijl kost tijd en doorzettingsvermogen. Belangrijk is dat we niet vergeten dat de keuzes die we maken qua voeding, het leven van miljoenen dieren wereldwijd beïnvloed. Niet alleen die ene keer dat we vlees eten of onbewust doden door het consumeren van zuivel, maar ook het verlies aan biodiversiteit, waar we bewust of onbewust aan bijdragen. En als laatst, vergeet niet te genieten an de reis naar een plantaardig voedingspatroon, want hierdoor kan je zoveel superfoods ontdekken die je beter laten voelen dan ooit!

0 opmerkingen

Comments


bottom of page