top of page

Is het duur om plantaardig te eten?

Door de stijgende inflatie is het geld in onze portemonnee elke dag minder waard. Gezond eten is echter iets waar niet veel mensen een compromis over willen sluiten. Toch merken we dat er veel geklaagd wordt dat gezond voedsel zoals fruit en groente duurder wordt en daarom gedwongen zijn ongezondere opties te kopen. In deze blog willen we onderzoeken in hoeverre dat waar is.

Onze situatie


Het heeft ons best veel tijd gekost om een gezond eetpatroon te ontwikkelen en was meer een reis dan een omschakeling als het gaat om ons gedrag in de supermarkt en de keuken. We wonen nu bijna 5 jaar samen en hoewel onze gemeenschappelijke hobby in deze jaren het samen verkennen van de Indiase keuken was, kosten het veel tijd om een omschakeling te maken naar waar we nu staan.


Waar we eerder nog veel producten uit pakjes en zakjes kochten in de supermarkt, doen we dat tegenwoordig bijna nooit meer. Dit is een van de gewoontes die we hebben aangepakt en er voor heeft gezorgd dat we niet meer dan 200 euro per maand uitgeven aan boodschappen. We eten hiervoor drie keer per dag een uitgebreide maaltijd, voornamelijk volwaardig plantaardig en gezonde tussendoortjes zoals fruit en noten.


De veranderingen zijn tot stand gekomen door het nemen van kleine stappen, die we hieronder hebben samengevat in enkele tips:


1. Plan je maaltijden

We vinden het altijd fijn om onze maaltijden per week te plannen, hierdoor weten we wat we moeten halen in de supermarkt en doen we minder onverwachte aankopen. Door je maaltijden te plannen, hoef je ook minder te koken en kun je de maaltijden zo over de week verdelen dat je niet twee of drie keer achter elkaar dezelfde maaltijden eet.


2. Betaal je boodschappen contant

Het help ons enorm om een vast bedrag per maand opzij te zetten voor de boodschappen (voor ons is dit 200 euro, maar dit kan voor iedereen een ander bedrag zijn). Hierdoor maken wij ook gezondere keuzes. Vegan vervangers zoals kaas, ijs en chocolade kunnen best prijzig zijn. Wij kopen van ons boodschappengeld liever producten als fruit en groenten. Door het geld contant te hebben, weet je echt wat je uitgeeft en wat je boodschappenkosten.


3. Ga niet dagelijks naar de supermarkt

Wanneer je je maaltijden voor een week hebt ingepland, doe dan ook de boodschappen in één keer (eventueel nog één keer voor een vergeten boodschap), hierdoor kom je niet in de verleiding om andere producten te kopen.


4. Negeer dure supermarkten

Probeer boodschappen te doen bij goedkopere supermarkten, en bijvoorbeeld op de markt. Vergelijk altijd prijzen en ga voor opties die de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden. Maar pas op ga ook niet 10 verschillende supermarkten langs voor de beste aanbiedingen, want ook dan kun je in de verleiding komen om bij elke supermarkt iets mee te nemen dat niet gepland was.


5. Maak gerechten uit de Indiase keuken

Wij vinden de Indiase keuken het meest geschikt om gezond plantaardig te eten en het is ook nog eens budgetvriendelijk. Wanneer je de basis producten zoals kruiden en smaakmakers in huis hebt, kun je voor een klein bedrag een smaakvolle groente curry in elkaar zetten. Ook peulvruchten en linzen zijn goedkoop. Ook zul je hierdoor een langere tijd verzadigd zijn, waardoor de drang om te snacken verdwijnt.




6. Ga boodschappen doen na een heerlijke maaltijd

Waarschijnlijk al bekend bij jou, maar het werkt echt om na een lekkere en grote maaltijd naar de supermarkt te gaan. Ons brein zal minder worden afgeleid door ongezonde snelle hapjes die we eigenlijk in ons mandje zouden doen als we met een lege maag naar een supermarkt gaan.


7. Maak tijd om te koken

Dit is een belangrijke. Zonder de tijd, interesse of energie om te koken, is het moeilijk om gezond te eten tegen een redelijke prijs. Probeer vaker samen met je partner, vriend(en) en gezinsleden te koken. Meer handen betekent minder tijd om smakelijke, voedzame maaltijden te bereiden die zowel goed zijn voor je gezondheid als voor je portemonnee.


Wij koken altijd te veel zodat we er de volgende dag ook nog van kunnen lunchen of avondeten.


8. Maak je eigen drankjes

Het helpt onze portemonnee zeker dat we allebei geen koffie drinken. We drinken af en toe wel een kop thee of masala chai (vooral tijdens de winter). In veel huishoudens is het heel normaal om thuis verschillende drankjes uit de winkel te hebben, zoals ijsthee of cola. Dit is niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Maak liever zelf limonade of ijsthee, door gebruik te maken van producten als limoen, komkommer en munt.


Conclusie

Door de bovenstaande tips te volgen, is het mogelijk om zowel ongezonde voedingsgewoonten als de rekeningen voor boodschappen te verminderen. Gewoontes veranderen is een moeilijke taak en kost tijd en energie, zoals ook wij hebben ondervonden. Doe het stap voor stap en het is belangrijk om niet te streng voor jezelf te zijn. Houdt het langetermijndoel in de gaten (om op een gezonder eetpatroon overstappen) en als je het op de juiste manier doet, zal dit ook leiden tot goedkopere boodschappen (als je dit wilt natuurlijk).

0 comments
bottom of page