top of page

Tips om plantaardig te eten op reis

Ik heb ondertussen op meerde vakanties plantaardig gegeten en daarom leek het me leuk om mijn ervaring te delen. Want ik kan mij zo voorstellen dat je het nog lastig vind om (gezond) plantaardig te eten op reis, vooral wanneer je net begint. Maar geloof me, het hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Ik geef je 10 tips om plantaardig te eten op reis.

1. Voorkom een hongerige vlucht

Vergeet niet aan te vinken of vroegtijdig door te geven dat je een speciale maaltijd tijdens je vlucht wilt. Wanneer je dit niet doet heb je de kans dat je tijdens je vlucht bijna niets te eten hebt, aan boord hebben ze namelijk alleen wat er van tevoren bekend is. Hierdoor heb ik tijdens een lange vlucht een keer met buipijn van de honger in het vliegtuig gezeten. Geef daarom tijdens het boeken van de vlucht aan dat je plantaardig eet. Een bijkomend voordeel is dat de speciale maaltijden, altijd als eerste geserveerd worden.


2. Maak het bekend

Niet alleen bij de vliegtuigmaatschappij, maar ook bij alle andere activiteiten en tours die je van plan bent te gaan doen. Overnacht je in een hotel met ontbijt, ook dan is het goed om het bekend te maken. Wanneer je aangeeft dat je plantaardig eet, kan er rekening mee gehouden worden.


3. Doe online wat research

Het ligt er natuurlijk een beetje aan waar je naar toe gaat. In een grote stad zal je altijd meer plantaardige opties vinden dan wanneer je ergens op het platteland bent. Toch zal het je verbazen dat je soms op de gekste plekken toch iets plantaardig te eten tegen komt. Vaak zoek ik vooraf ook naar vega(n) restaurants/hotspots op blogs of op Instagram.


Ook kan het helpen om te kiezen voor een keuken die vaak al vega(n) opties aanbied: zoals de Indiase, Aziatische of de Oosterse keuken. En is er echt niet te vinden, ga dan op zoek naar friet (check alleen of het in plantaardige olie gebakken is).


4. Neem een aantal (gezonde) snacks mee

Op mijn inpaklijst vind je eigenlijk ook altijd wat te eten. Ik weet dan namelijk zeker dat ik altijd wat te eten bij mij heb. Mijn favoriete plantaardige snacks om mee te nemen zijn:

 • Nootjes

 • Gedroogd fruit (mango mijn recente verslaving)

 • Dadels

 • Mueslirepen

 • Noedels

5. Duik de keuken in

Zelf kies ik het liefst voor een appartementje of huisje met keuken, zodat ik zelf kan koken. Zo bespaar ik niet alleen geld tijdens het reizen, maar kan ik ook maken waar ik zelf zin in heb. Wanneer ik in een hotel overnacht, zorg ik altijd voor een kamer met een mini-bar. Zo kan ik hem met wat eigen boodschappen vullen, zoals fruit of een salade.


6. Ga op ontdekkingstocht in de supermarkt

Een van mijn favoriete hobby's op reis is toch wel het rondstruinen door een supermarkt en zien welk aanbod ze hebben qua vegan producten. Maar de supermarkt is ook een goed alternatief voor wanneer je geen goed restaurantje kan vinden. Wat je eigenlijk altijd wel kan kopen in het buitenland:

 • Fruit

 • Groente

 • Noten

 • Brood

 • Pindakaas

 • Hummus

 • Plantaardige melk

 • Havermout

 • Peulvruchten

7. Wees duidelijk en leer woordjes

Wanneer je ergens wat gaat eten is het belangrijk om goed uit te leggen wat plantaardig eten inhoud, niet iedereen weet dit namelijk. Geen vlees betekend namelijk, ook geen kip en vis. Het kan ook heel handig zijn om te weten van vegan en vegetarisch in de desbetreffende taal is. Maar bijvoorbeeld ook melk, eieren en vlees. Zoek daarom wat steekwoorden op en ga oefenen, ook kan je het op verschillende briefjes schrijven en deze afgeven in het restaurant.


8. Wees creatief

Verwacht in de meeste restaurants geen uitgebreid menu, maar wees creatief. Kijk bijvoorbeeld welke voor- en bijgerechten op de menukaart plantaardig zijn, zoals: soepen, salades, frietjes of groeten etc. Kijk of je hier een maaltijd mee samen kan stellen.


9. HappyCow

Wil je 100% zeker zijn van een restaurant met plantaardige opties, check dan de website van HappyCow. Hier kan je alle vega(n) restaurantjes per stad vinden.


10. Vergeet niet te genieten

Probeer vooral lekker te genieten van je reis en niet te veel bezig te zijn met of je wel volledig plantaardig kunt eten. De intentie is er, maar je moet het jezelf ook niet te moeilijk maken. Heb vertrouwen in de bovenstaande tips en je zal zien dat het helemaal niet zo moeilijk is. En mocht je wel een keer onbedoeld iets dierlijks hebben gegeten, is dat ook niet erg.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page