top of page

Mosterdolie: Een veelzijdige en smaakvolle olie met een rijke historie

Mosterdolie is een veelzijdige en smaakvolle olie die al eeuwenlang in de Indiase keuken wordt gebruikt. Het is gemaakt van de zaden van de mosterdplant, die inheems is in India en Zuidoost-Azië. Mosterdolie heeft een lange en rijke geschiedenis in India. Er wordt aangenomen dat het al in de beschaving van de Indusvallei werd gebruikt om te koken, die bloeide van ongeveer 3300 tot 1900 v.Chr. Mosterdolie werd ook gebruikt in de oude Indiase geneeskunde voor verschillende gezondheidsproblemen.

De oorsprong van mosterdolie is ter herleiden naar India en Zuidoost-Azië. De mosterdplant komt oorspronkelijk uit deze streken en wordt al eeuwenlang verbouwd. Mosterdolie wordt gemaakt door de zaden van de mosterdplant te persen. De zaden worden eerst geplet en vervolgens wordt de olie geëxtraheerd.


Toepassingen van mosterdolie

Mosterdolie is een veelzijdige olie die voor verschillende doeleinden kan worden gebruikt. Het is een veelgebruikt ingrediënt in de Indiase keuken en wordt gebruikt voor frituren, braden en tempereren. Mosterdolie heeft een sterke, scherpe smaak, waardoor het een populaire keuze is om gerechten op smaak te brengen.


Gezondheidsvoordelen van mosterdolie

Mosterdolie heeft een aantal gezondheidsvoordelen. Het is een goede bron van enkelvoudig onverzadigde en meervoudig onverzadigde vetten, die gunstig zijn voor de gezondheid van het hart. Mosterdolie bevat ook vitamine E, een antioxidant die cellen kan helpen beschermen tegen schade. Er is ook aangetoond dat het ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft.


Hoe mosterdolie te gebruiken in de Indiase keuken?

Mosterdolie is een veelzijdige olie die op verschillende manieren kan worden gebruikt in de Indiase keuken. Hier zijn een paar tips voor het gebruik van mosterdolie in uw keuken:

  • Tempereren: Mosterdolie wordt vaak gebruikt voor tempereren, het proces waarbij olie in een pan wordt verhit totdat deze begint te roken en vervolgens kruiden worden toegevoegd. Tempereren voegt smaak en aroma toe aan gerechten en helpt ook om de voedingsstoffen in de specerijen vrij te maken.

  • Frituren: Mosterdolie is een goede keuze om te frituren, omdat het een hoog rookpunt heeft. Dit betekent dat het tot een hoge temperatuur kan worden verwarmd zonder te roken of te verbranden. Het is een goede keuze voor het frituren van voedsel dat veel warmte nodig heeft, zoals samosa's, pakora's en puri.

  • Braden: Mosterdolie kan ook worden gebruikt voor het braden van groentecurry's. Roosteren met mosterdolie geeft een unieke smaak en aroma aan gerechten.

  • Saladedressings: Mosterdolie kan ook gebruikt worden in saladedressings en marinades. De sterke smaak geeft een unieke draai aan uw favoriete gerechten.

Verbod op mosterdolie voor koken in de EU

Het is belangrijk om te weten dat mosterdolie in de EU verboden is om mee te koken, omdat het een hoog gehalte aan erucazuur bevat. Erucazuur is een type vetzuur dat in verband is gebracht met hartproblemen bij dieren. In de EU is de maximale hoeveelheid die is toegestaan in eetbare oliën 5%. Mosterdolie bevat typisch 35-50% erucazuur. Begin jaren zeventig was er een studie die aantoonde dat het hartproblemen bij ratten kon veroorzaken. Dit onderzoek leidde in veel landen tot een verbod op het gebruik van mosterdolie, waaronder de Verenigde Staten en de EU.


Uit recenter onderzoek is echter gebleken dat erucazuur niet zo schadelijk is als aanvankelijk werd gedacht. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift "Nature" in 2016 ontdekte dat het bij mensen geen hartproblemen lijkt te veroorzaken. De studie keek naar gegevens van meer dan 100.000 mensen en vond geen verband tussen de inname van erucazuur en hartaandoeningen. Ondanks dit onderzoek heeft de EU besloten het verbod op mosterdolie te handhaven. De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) heeft verklaard dat het verbod nodig is om de volksgezondheid te beschermen. De EFSA heeft ook verklaard dat er andere oliën beschikbaar zijn die geen hoog gehalte aan erucazuur bevatten.


Conclusie

Mosterdolie is een veelzijdige en smaakvolle olie met een lange geschiedenis in de Indiase keuken. Het heeft een aantal gezondheidsvoordelen en we gebruiken het op verschillende manieren in de keuken. Als u op zoek bent naar een smaakvolle frituurolie, is mosterdolie een goede optie.


0 opmerkingen

Comments


bottom of page