top of page

Millets: de oude granen die een comeback maken

De Voedsel- en Landbouworganisatie en de Verenigde Naties hebben 2023 erkend als het Internationale Jaar van de Gierst of IYM2023 vanwege het bewustzijn over de gezondheids- en voedingsvoordelen van gierst. Maar wat zijn precies deze granen die ook wel superfood worden genoemd?

Gierst is een groep kleine, ronde volle granen die al eeuwenlang worden verbouwd in Azië, Afrika en Europa. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen en ze zijn ook glutenvrij. De laatste jaren wint gierst aan populariteit als een gezond en duurzaam alternatief voor tarwe en rijst, vanwege de gezondheids- en milieuvoordelen. De oorsprong van gierst is onbekend, maar het wordt waarschijnlijk al duizenden jaren in India en Afrika verbouwd. Gierst was een belangrijk onderdeel van het dieet van veel oude beschavingen, waaronder de Egyptenaren, Grieken en Romeinen. Ze waren ook een hoofdvoedsel voor indianen. Tegenwoordig is het nog steeds een belangrijk ingrediënt in veel plattelandsgebieden in India en Afrika.


Gezondheidsvoordelen van gierst

Gierst is een goede bron van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen. Ze bevatten veel magnesium, fosfor, ijzer en zink. Gierst is ook een goede bron van B-vitamines. Ze zijn lager op de glycemische index (GI) dan veel andere granen. Dat betekent dat het je bloedsuiker langzaam en geleidelijk verhoogt in plaats van in snelle pieken. Vezelrijk voedsel met een lage GI houdt de bloedsuikerspiegel stabiel, verlaagt het cholesterol en kan je helpen met afvallen. Al deze dingen zijn nuttig voor mensen met diabetes. Het is geen verrassing dat diabetes vroeger een zeldzame ziekte was in landelijke gebieden waar gierst veel gegeten werd. De vezels in gierst kunnen, naast het reguleren van de bloedsuikerspiegel, ook constipatie helpen voorkomen. Het eiwit in gierst is van hoge kwaliteit en kan helpen bij de opbouw en het herstel van spierweefsel. Het magnesium in gierst kan helpen de bloeddruk te verlagen en het risico op hartaandoeningen te verminderen.


Milieuvoordelen van gierst

Millets zijn een duurzaam gewas dat in verschillende klimaten kan worden geteeld. Ze kunnen tegen droogte en hebben minder water nodig dan andere graangewassen. Ze helpen ook de bodemkwaliteit te verbeteren en erosie te verminderen. In de wereld van vandaag, waar het vrij duidelijk is dat met name intensieve landbouw en (vee)landbouw een van de belangrijkste oorzaken van klimaatverandering is, zijn gierst een sprankje hoop om met deze veranderingen om te gaan en ze zelfs te helpen omkeren.


Toepassingen van gierst in de Indiase keuken

Gierst is een veelzijdig ingrediënt dat in allerlei gerechten kan worden gebruikt. Ze kunnen worden gekookt als rijst of worden gebruikt om pap, pannenkoeken (dosas), brood en snacks te maken. Ze kunnen ook worden gekiemd of gefermenteerd om hun voedingswaarde te verhogen. Gierst wordt al eeuwenlang in de Indiase keuken gebruikt. Het is een veelzijdige graansoort die in allerlei gerechten kan worden gebruikt, zowel zoet als hartig.


Enkele populaire Indiase gierstgerechten zijn:

  • Pongal: een zoet gerecht gemaakt met rijst, gierst en rietsuiker (niet-centrifugale rietsuiker).

  • Upma: Een hartig gerecht gemaakt met gierstmeel, groenten en kruiden.

  • Idli: Een gestoomde cake gemaakt met rijst en gierstbeslag.

  • Dosa: Een dunne pannenkoek gemaakt met rijst en gierstbeslag.

  • Poori: Een gefrituurd hartig flatbread gemaakt met gierstmeel.

Gierst kan ook worden gekookt zoals rijst of quinoa. Het kan worden gebruikt om pap, pannenkoeken, brood en ander gebak te maken. Ze kunnen worden toegevoegd aan soepen, stoofschotels en salades. Gierst kan worden gekiemd en gebruikt in salades of smoothies. Ze zijn een heerlijke en voedzame aanvulling op elk dieet. Ze hebben een aantal gezondheidsvoordelen. Als je op zoek bent naar een gezonde en duurzame manier om meer volle granen aan je dieet toe te voegen, dan is gierst een goede optie.


Conclusie

Nu gierst weer populairder aan het worden is, worden er ook meer recepten uitgeprobeerd met deze superfood. Ze zijn zeker een gezond en duurzaam alternatief voor tarwe en rijst. Ze zijn een goede bron van eiwitten, vezels, vitamines en mineralen en kunnen worden gebruikt om een verscheidenheid aan heerlijke gerechten te maken. Als je op zoek bent naar een gezonde en voedzame manier om variatie aan je dieet toe te voegen, dan is gierst een goede optie.


Hier zijn enkele aanvullende bronnen om meer te leren over gierst uit India:

De Millet Foundation: https://themillet.org/

Het Indian Institute of Millets Research: https://www.millets.res.in/


Binnenkort zijn we van plan om leuke recepten voor gierst te bedenken. Wil je al gierst kopen, kijk dan eens bij Ekirana: https://www.ekirana.nl/catalogsearch/result/?q=millet

0 opmerkingen

Opmerkingen


bottom of page