Karela: de bittere groente met krachtige gezondheidsvoordelen
- Amit Choudhary
- 5 jun
- 2 minuten om te lezen
Als kind in India was er een groente waar ik een enorme hekel aan had: karela (bittere pompoen of bittergourd). De naam zegt het al, deze groente is bitter, echt bitter. Mijn moeder maakte het regelmatig klaar, meestal als karela sabzi of gevuld met kruiden en specerijen. Maar hoe ze het ook probeerde, ik kon er niet van genieten. Sterker nog, ik probeerde vaak mijn portie stiekem aan de kant te schuiven of aan iemand anders te geven. Helaas trapte mijn moeder daar nooit in.

Waarom is karela zo gezond?
Reguleert bloedsuikerspiegel – Karela bevat stoffen zoals charantine en polypeptide-P, die helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel. Daarom is het populair bij mensen met diabetes type 2.
Rijk aan antioxidanten – Karela zit vol met vitamine C, flavonoïden en carotenoïden, die vrije radicalen bestrijden en je immuunsysteem versterken.
Goed voor de spijsvertering – De bittere smaak stimuleert de leverfunctie en bevordert de spijsvertering, wat helpt bij ontgifting.
Kan helpen bij gewichtsverlies – Het bevat weinig calorieën, veel vezels en helpt de stofwisseling te verbeteren.
Ondersteunt de huid en haar – Door de hoge hoeveelheid vitamine A en C helpt karela tegen acne en huidveroudering.
Hoe wordt karela over de hele wereld gegeten?
In India wordt karela op verschillende manieren gegeten:
Karela sabzi – Gebakken of gekookt met kruiden.
Gevulde karela – Met een vulling van kruiden en specerijen.
Karela sap – Een populaire detoxdrank, vooral voor mensen die hun bloedsuiker willen reguleren.
Karela bhujiya – Dun gesneden, gefrituurd en als snack gegeten.
Pickles (achaar) – Karela ingelegd in olie en kruiden voor extra smaak.
Maar karela is niet alleen in India populair. In China wordt het bijvoorbeeld gebruikt in roerbakgerechten en soepen. In Japan staat het bekend als 'goya' en is het een belangrijk ingrediënt in Okinawa-gerechten. Ook in Afrika, Zuidoost-Azië en het Caribisch gebied kom je deze bijzondere groente tegen.
Van nachtmerrie naar superfood
Ik moet lachen als ik terugdenk aan vroeger, toen ik als kind probeerde van karela af te komen. Mijn moeder had haar manieren om mij te laten eten wat goed voor me was, en nu waardeer ik dat des te meer. Het is grappig hoe smaken veranderen als je ouder wordt en je de voordelen van gezond eten begint in te zien.
Ik eet karela nu af en toe, op verschillende manieren. Een paar plakjes in een smoothie? Waarom niet. Een keer per maand een goed gekruide sabzi? Zeker weten. Mijn moeder zou trots zijn.
Waar koop je karela?
In Nederland kun je karela vinden bij toko’s en Aziatische supermarkten. Vers of als poeder, beide zijn goede opties! Het is een betaalbare superfood, in tegenstelling tot dure supplementen. In India kost het nog minder en is het overal op de markt verkrijgbaar.
Dus, mocht je het nog nooit geprobeerd hebben, geef het een kans! Begin klein, misschien als gedroogde chips of in een curry. Wie weet wordt het ooit net zo’n vast onderdeel van je keuken als bij mij thuis vroeger.
Comentários