Amla: de Indiase superfood voor je gezondheid!
- Amit Choudhary
- 13 mei
- 2 minuten om te lezen
Ook wel Indiase kruisbes genoemd, is een van de meest antioxidantrijke vruchten ter wereld. Het is al eeuwenlang een belangrijk ingrediënt in de Ayurvedische geneeskunde en wordt geroemd om zijn talloze gezondheidsvoordelen. Oorspronkelijk afkomstig uit India, groeit amla ook in andere delen van Zuid-Azië en wordt het in verschillende vormen geconsumeerd: vers, gedroogd, als poeder, sap of in gefermenteerde producten zoals pickles.

De gezondheidsvoordelen van amla
Amla zit bomvol antioxidanten, en uit studies blijkt dat het een van de hoogste ORAC-waarden (Oxygen Radical Absorbance Capacity) heeft van alle bekende voedingsmiddelen. In feite bevat 100 gram amla 50 keer meer antioxidanten dan bosbessen, en 75 keer meer dan gojibessen! Het is ook een van de rijkste natuurlijke bronnen van vitamine C: amla bevat tot 20 keer meer vitamine C dan een citroen. Dit maakt het een krachtig middel om het immuunsysteem te versterken, ontstekingen te verminderen en het lichaam te beschermen tegen vrije radicalen die veroudering en ziektes veroorzaken.
Mijn persoonlijke ervaring
Als kind had ik een hekel aan de smaak van amla. Mijn tante daarentegen vond het heerlijk en bleef me vertellen dat het mijn bloed zou zuiveren. Ik geloofde haar niet en vermeed het zoveel mogelijk. Mijn moeder wist echter hoe belangrijk het was en verwerkte het slim in onze maaltijden, zoals in chana masala (kikkererwtencurry), zoete amla-snoepjes en gefermenteerde pickles. Nu, als volwassene, besef ik hoe waardevol haar inspanningen waren en heb ik er spijt van dat ik het niet gewoon rauw heb gegeten.
Geleerd van mijn fouten, hebben we amla op jonge leeftijd in de voeding van onze zoon Ayaan geïntroduceerd. Sinds 1 jaar eet hij regelmatig rauwe amla. Hij zag mij het eten en werd nieuwsgierig. Tot onze verbazing kan hij nu bijna een hele amla met zijn tanden opeten! We vermoeden dat het feit dat we hem nauwelijks bewerkte suikers geven, hem helpt om de zure en bittere smaak te accepteren. Wat de reden ook mag zijn, we hopen dat hij het blijft eten en dat we als gezin dagelijks van deze supervrucht blijven genieten. Misschien draagt dit er ook aan bij dat hij nauwelijks ziek is?
Hoe amla te consumeren
Als je in India bent, moet je zeker amla proberen! Het is hier ontzettend goedkoop (minder dan een euro per kilo) en groeit in veel regio’s gewoon aan bomen. In Nederland is verse amla moeilijker te vinden en vrij prijzig. De smaak is even wennen, dus een goed alternatief is amla-poeder. Dit behoudt de meeste gezondheidsvoordelen en kan makkelijk worden toegevoegd aan smoothies, thee of andere gerechten.
Conclusie
Amla is een ware superfood die een enorme boost kan geven aan je immuunsysteem en algemene gezondheid. De antioxidanten en vitamine C helpen je lichaam beschermen tegen ziektes, en het is een geweldige manier om natuurlijke energie en vitaliteit te krijgen. Mocht je in India zijn, grijp dan je kans om het vers te proberen. En als dat niet lukt, haal dan een potje amla-poeder bij een Indiase winkel in Nederland of online webshop en voeg het toe aan je dagelijkse dieet. Je lichaam zal je dankbaar zijn!
Comments