top of page

Waarom ik het nieuws niet meer kijk

Vroeger dacht ik altijd dat het belangrijk was om in de avond het nieuws te kijken, te luisteren naar het laatste nieuws op de radio en tussendoor ook mijn Facebook te controleren om op de hoogte te blijven. Alleen het ging mij steeds meer tegen staan om te weten wat er allemaal in de wereld gebeurd. Daarom besloot ik ongeveer een half jaar geleden alle nieuws-apps van mijn telefoon te gooien, inclusief Facebook. Ook vermeide ik het nieuws via de televisie, de radio en de krant. Waarom ik dat deed en wat het mij heeft gebracht, vertel ik je.

Het nieuws bijhouden via alle kanalen die er zijn (tv, radio, social media, kranten, tijdschriften enz.) is onmogelijk. Zelfs wanneer je een dag vrij bent, is het niet te doen. Er komt namelijk zo veel nieuws op ons af, dat wanneer je iets leest het eigenlijk alweer oud is. En zeg nu eerlijk is alles wat je leest echt relevant? Nieuws gaat bijna altijd over iets dat misschien nu urgent of interessant is, maar morgen echt niet meer. Daarnaast is het vaak een negatieve gebeurtenis, waarvan we denken dat het feitelijk,betrouwbaar en objectief in het nieuws komt, dit is alleen niet altijd het geval.


Maar waarom ben ik nu precies gestopt?


Het eerste waar ik mij steeds meer aan begon te irriteren waren de nieuwsberichten op Facebook. Soms zag ik wel tien keer het zelfde nieuwsbericht voorbij komen en vaak nog iets totaal overbodigs. Want wat maakte het mij nu uit dat die bekende Nederlander ging scheiden of juist ging trouwen. Ik had die website natuurlijk niet meer leuk kunnen vinden, maar ik besloot gewoon de app te verwijderen van mijn telefoon. Ik merkte al snel dat dit mij ontzettend veel rust gaf. En misschien kan je dat nog wel begrijpen, maar denk je: die nieuwsberichten op het journaal zijn toch belangrijk, waarom kijk je dat niet? Dat heeft eigenlijk twee redenen.


1) In het nieuws worden eigenlijk alleen maar negatieve gebeurtenissen laten zien en dit maakt mij alleen maar verdrietig. Er zijn veel mensen die gelijk in de ochtend het nieuws kijken of lezen en hierdoor start je je dag gelijk negatief. De een zal hier waarschijnlijk meer last van hebben, dan de ander, maar ik vind dat niet prettig. En ik steek echt mijn hoofd niet in het zand voor alle verschrikkelijke dingen die er gebeuren in de wereld, alleen ik weet dat er naar kijken niets oplost.


2) En zoals ik eerder benoemde denken we dat het nieuws altijd feitelijk, betrouwbaar en objectief is, dit is alleen niet altijd het geval. Een verhaal wordt meestal vanuit één kant verteld,waardoor je al snel een mening hebt over iets en dat terwijl je niet het hele verhaal weet.


Door bovenstaande redenen besloot ik dus te stoppen met het nieuws. Belangrijk om te vermelden is dat ik natuurlijk wel het een en ander mee krijg over wat er in de wereld gebeurd. Mijn vriend deelt veel artikelen met mij (hij weet wat ik interessant vind om te lezen) en ook wanneer ik met familie of collega's praat gaat het wel eens over gebeurtenissen uit het nieuws. Wel gebeurd het vaak dat ik pas uren of zelfs een dag later wereldnieuws meekrijg en soms doe ik er niets mee en andere keren zoek ik het wel op. Ik bepaal dus zelf wanneer ik ergens meer over te weten wil komen.


Wat heeft minder nieuws mij gebracht?


Waar ik voorheen eindeloos kon scrollen op Facebook en nieuws sites, gebruik ik deze tijd nu meer om mijzelf te informeren. Ik heb veel meer tijd om andere dingen te doen en voel niet meer de drang om overal van op de hoogte te zijn. Ik lees nu bijvoorbeeld meer boeken, kijk ik documentaires of luister ik naar een podcast, allemaal over onderwerpen waar ik meer over zou willen leren en interessant vind.


Ook merk ik dat ik een breder perspectief heb gekregen. Voorheen kreeg ik mijn informatie altijd vanuit dezelfde kanalen, zoals het NOS en RTL nieuws. Hierdoor had ik eigenlijk een heel vertekend beeld van sommige situaties. Tegenwoordig als ik over een gebeurtenis hoor en ik er meer over wil weten, gebruik ik verschillende bronnen om mijzelf te informeren.


En als laatste merk ik vooral dat ik meer positieve emoties heb. Ik denk dat het voor veel mensen herkenbaar is, dat het nieuws negatieve gevoelens met zich mee kan brengen. Dat is ook normaal, het zou juist gek zijn als sommige gebeurtenissen je niets zouden doen. En ik wil van belangrijke gebeurtenissen ook echt wel op de hoogte zijn alleen daarvoor hoef ik niet naar 10 verschillende verslaggevers te luisteren die er uitgebreid over vertellen. Ik wil gewoon één keer kort en bondig weten wat er speelt en de nieuws instromen vervolgens beperken. Dit omdat het mij een stuk gelukkiger maakt.


Conclusie


Dit is dus de reden waarom ik geen nieuws meer kijk en wat het mij heeft gebracht. Mocht je het nu ook willen proberen, begin dan een met één week en kijk wat je ervan vindt. Je kan er bijvoorbeeld ook voor kiezen om meer één moment op de dag het nieuw te bekijken. Probeer gewoon uit wat voor jou werkt, maar ik raad het iedereen aan om minder nieuws te kijken.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page