Waarom veganisten ervoor kiezen geen vlees, melk en ei te eten snappen de meeste mensen nog wel. Maar waarom geen honing? Bijen maken toch honing, dan kunnen wij dat toch eten? Eigenlijk niet, want er gaat vanalles mis rondom deze productie. In dit artikel wil ik je daar meer over uitleggen en waarom ik ervoor gekozen heb dit niet meer te eten.
Wat is honing?
Honing is een zoete kleverige substantie die bijen produceren uit de nectar van bloemen. Voor de bijen is honing de grootste energiebron en zonder zouden ze verhongeren. Voor 1 gram honing moet één bij zo'n 200 keer heen en weer vliegen van bloem naar honingraat. De honing wordt gemaakt door enzymen in de maag, waar de nectar wordt omgezet in eenvoudige suiker. Wanneer de bij terugkeert bij de honingraat braakt hij de honing uit en wordt het proces door andere bijen verder in werking gezet. In de bijenkort heeft iedereen namelijk zijn eigen taak.
Wat is er mis mee?
Zoals je hebt kunnen lezen is het ontzettend veel werk en dat terwijl elke bij maar één theelepeltje honing produceert in zij leven. Je kan zelf wel na gaan hoeveel bijen je dan nodig hebt voor een hele pot honing. Voor ik andere misstanden wil bespreken, vind ik het belangrijk om erbij te vermelden dat niet alle imkers hetzelfde te werk gaan. Je hebt ook biologische imers en die gaan een stuk beter ter werk.
1. Suikerwater i.p.v. honing
Wanneer imkers de honing uit de korf oogsten, vervangen ze het met suikerwater. Deze suikerwater is net zo zoet als honing, maar bevat niet de voeidngsstoffen en bitamines die bijnen zelf nodig hebben om te overleven. Hierdoor kunnen ze ziek worden en uiteindelijk sterven.
2. Inseminatie bijenkoningin
Een andere manier die wordt ingezet om meer honing te generen is het kweeken van bijen. Dit gebeurd door de bijenkoninging te insemineren. Het zaad van een mannetjes bij wordt verkregen door in zijn achterlijfje te knijpen en vervolgens wordt het met een klein pipet ingebracht bij de koninging. Alleen doordat het vaak niet meteen goed gaat, moet het gemiddeld 10 keer gebeuren.
Door op deze manier te fokken krijg je steeds minder verschillende soorten genen in de populatie, waardoor je meer kans hebt op ziektes en sterfgevallen. Deze ziektes verspreiden zicht ook naar andere bijenkorven en imerks.
3. Knippen van vleugels
De koninging wordt ook gemerkt zodat ze herkend kan worden in de bijenkast, dit is erg stressvol. Ook worden de vleugels voor een deel afgeknipt, om ervoor te zorgen dat ze korf niet verlaat en er gewerkt kan worden aan een nieuwe lading honing.
De product van honing brengt dus veel meer leed met zich mee dan je op het eerste moment zou denken. Voor mij genoeg redenen om het niet meer te consumeren. Vooral omdat er hele goede alternatieven zijn, daarover later meer!
Maar het is toch gezond?
Er zijn veel mensen (hier was ik er ooit een van) die denken dat honing heel gezond is en dat het helpt voor allerlei kwaaltjes. Maar wanneer je goed naar honing gaat kijken, is dat helemaal niet het geval. Honing is een mengsel van glucose en fructose en is daarom eigenlijk gewoon suiker. Je lichaam gaat er dan ook niet anders mee om en zal het op dezelfde manier verteren. En wist je dat goedkope honing vaak wordt aangevuld met suikerwater, kleur- en smaakstoffen?
Alternatieven voor honing
Zoals ik al zei zijn er voldoende alternatieven om je honing te vervangen, zelf maak ik meestal gebruik van agavesiroop. Maar hier zijn alle honing vervangers op een rijtje:
Agavesiroop
Maple syrup
Dadelsiroop
Rijststroop
Kokosbloemsiroop
Mocht je meer willen weten over honing? Bekijk dan onderstaande video:
留言