top of page

Palak tofu

Palak tofu is een plantaardige twist op de klassieke Indiase curry palak paneer. In dit gerecht vervangen we de traditionele kaas (paneer) door tofu, wat niet alleen veganistisch is, maar ook rijk aan eiwitten en heerlijk smeuïg wordt wanneer het goed wordt bereid. De spinaziesaus is fluweelzacht, geurig met knoflook, gember en specerijen, en vormt een perfecte basis voor de tofu om alle smaken in zich op te nemen. Palak tofu is voedzaam, hartverwarmend en verrassend eenvoudig te maken. Serveer het met warme Indiaas brood of geurige basmatirijst.

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

< 40 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

Voor de tofu:


  • 500 gram tofu

  • 1 tl zonnenbloemolie

  • 1 tl garam masala


Voor de spinaziesaus:


  • 250 gram verse spinazie

  • 50 gram ongezouten cashewnoten, geweekt in warm water (30 minuten)

  • 150 ml sojamelk

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 cm gember

  • 1 groene chilipeper (optioneel)

  • 2 middelgrote tomaten

  • 1 tl zout


Voor de masala:


  • 1 el zonnenbloemolie

  • 1 tl komijnzaad

  • 1 middelgrote ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 0,25 tl kurkumapoeder

  • 1,5 tl korianderpoeder

  • 1 tl garam masala

  • 0,5 tl zout

  • Halve limoen

Bereiding

1. Dep de tofu droog en snijd in blokjes van twee centimeter. Verhit 1 tl olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de tofu 5 á 7 minuten, tot ze goudbruin zijn. Strooi garam masala erover, bak nog 2 minuten en zet apart.


2. Breng een pan water aan de kook en laat de spinazie een minuut blancheren. Giet het af en spoel direct met koud water om de frisgroene kleur te behouden.


3. Doe de spinazie vervolgens in een blender, samen met de geweekte cashewnoten, sojamelk, knoflook, gember, groene chilipeper, tomaten en zout. Mix tot een gladde, romige saus en zet opzij.


4. Verhit 1 el zonnebloemolie in een pan op middelhoog vuur en voeg het komijnzaad toe. Na 30 seconden voeg je de fijngesneden ui toe en bak tot deze goudbruin kleurt. Doe de gehakte knoflook erbij en bak kort mee. Strooi vervolgens de kurkumapoeder, korianderpoeder, garam masala en zout in de pan en laat de specerijen hun aroma vrijgeven.


5. Giet de spinaziesaus in de pan en laat 5 minuten zachtjes pruttelen, tot de saus dikker wordt. Voeg de gebakken tofu toe, roer goed door en zet na 2 minuten het vuur uit.


6. Knijp tot slot het limoensap erover en serveer met rijst of Indiaas brood.

Notitie

Je kunt er ook voor kiezen om diepvries spinazie te gebruiken.

bottom of page