top of page

Courgette curry

In India wordt courgette vaak verwerkt in een eenvoudig maar smaakvol gerecht, waarbij kruiden en een rijke saus de hoofdrol spelen. De basis bestaat uit een aromatische mix van ui, tomaat en specerijen zoals komijn, kurkuma en garam masala, die samen zorgen voor een diepe, volle smaak.

Wat dit gerecht extra bijzonder maakt, is de toevoeging van een romige cashewpasta, die de curry een fluweelzachte textuur geeft. Dit gerecht is niet alleen snel en makkelijk te bereiden, maar ook heerlijk in combinatie met warme chapati, paratha of geurige basmatirijst. Een perfecte manier om courgette op een kruidige manier te bereiden!

IMG_6632 3.JPG

Totale tijd

< 40 minuten

Porties

4

Moeilijkheidsgraad

Gemiddeld

Ingrediënten 

  • 1 el zonnebloemolie

  • 2 courgettes

  • Handje ongezouten cashewnoten

  • 1 grote of 2 middelgrote gele ui(en)

  • 3 teentjes knoflook

  • 3 tomaten

  • 1 cm gember

  • 1 tl komijnzaad

  • 0,5 tl kurkumapoeder

  • 0,5 tl rode chilipoeder

  • 1 tl garam masala

  • 1 tl korianderpoeder

  • 0,25 tl zwarte peper

  • 1 tl zout

  • 1 hand korianderblad (optioneel)

Bereiding

1. Week de cashewnoten een half uur in heet water. Mix het vervolgens tot een gladde en romig pasta, gebruik eventueel een scheutje water.


2. Snijd de courgette in halve cirkels van 0,5 cm en de ui(en) in halve ringen. Ook de teentjes knoflook, gember en tomaten mag je fijn snijden.


3. Verhit 1 el zonnebloemolie in een koekenpan en voeg vervolgens 1 tl komijnzaad toe, bak een halve minuut mee. Voeg de gesneden ui toe en bak 2-3 minuten, hierna kun je de knoflook en gember mee bakken voor 2 minuten.


4. Voeg vervolgens de kruiden toe 0,5 tl kurkuma, 0,25 tl zwarte peper, 0,5 tl rode chilipoeder, 1 tl korianderpoeder en 1 tl garam masala. Roer door en na 20 seconden kun je de tomaten en 1 tl zout toevoegen. Bak tot de tomaten zacht worden.


5. Hierna kun je de courgette toevoegen en roer door elkaar. Bak de courgette met een deksel op de pan in 15 minuten gaar. Als de courgette zacht is, druk je ongeveer de helft met spatel plat. Voeg vervolgens de cashewpasta toe, meng goed en zet het vuur na 2 minuten uit.


6. Eventueel kun je wat verse koriander toevoegen. Serveer samen met Indiaas brood (naan, paratha of chapati) of rijst.

Notitie

In India is courgette minder gangbaar, omdat men daar vaker gebruikmaakt van Lauki, een fleskalebas met een milde smaak en zachte textuur. Deze groente wordt veel gebruikt in traditionele gerechten, maar is in Nederland lastig te vinden.

bottom of page