top of page

Op safari in Jim Corbett National Park

Tijgers spotten in India is al van kinds af aan een droom voor mij (Daniëlle) en als kind wilde ik heel graag een keer met een baby tijger knuffelen en zelfs mijn kamer had een tijger thema. Voordat ik Amit leerde kennen, wist ik weinig over wildlife in India. Hij liet mij kennis maken met de diversiteit aan dieren in het wild in India. Zo leerde ik dat meer dan 20% van India bos/jungle is, wat uit meer dan 700.000 km2 bestaat. Ter vergelijking: heel Nederland is iets meer dan 40.000 km2. India, is goed voor 7-8% van alle geregistreerde soorten op aarde, waaronder meer dan 45.000 soorten planten en 91.000 diersoorten.

En eindelijk ging ik afgelopen maand naar de Indiase jungle!


In 2018 ben ik voor de eerste keer met Amit mee naar India geweest, alleen dit was in de maand augustus, geen goed moment voor een safari. Deze zijn gedurende de moesson periode namelijk gesloten vanwege overmatige regenval. Deze keer kwamen we op het perfecte moment in India aan. Alle nationale parken openen rond oktober, november. We kozen ervoor om naar de dichtstbijzijnde te rijden, Jim Corbett National park, ongeveer 250 km ten Noorden van Delhi. Je vind er ongeveer 110 boomsoorten, 50 soorten zoogdieren, 600 vogelsoorten en 25 reptielensoorten. Verder heeft het park ongeveer 500 verschillende soorten planten en een grote verscheidenheid aan fauna. Het nationaal park is verspreid over meer dan 500 km2 en heeft geen hekken. Verder leven er ongeveer 250 tijgers, de meeste van alle nationale parken in India.


Na een lange rit van bijna 9 uur bereiken we rond 4 uur in de middag ons hotel. We hebben niet veel gedaan, behalve onze nieuwe drone uitproberen om wat luchtfoto's te maken van de prachtige omgeving. Wel hebben we lekker gegeten en zijn we vroeg naar bed gegaan zodat we op tijd wakker konden worden voor onze ochtendsafari die gepland stond voor 6 uur.


De jungle safari-ervaring!


Hoewel Amit al eerder tijgers in het wild had gezien, was hij degene die mij wakker maakte en op tijd wilde vertrekken naar de ophaallocatie. We moesten even wachten op onze chauffeur die ons kwam op halen met een jeep. We hadden namelijk een privé jeep, wat ontzettend fijn was! We reden het park in tijdens zonsopgang, wat echt prachtig was. Bij de gare werden onze ID's en die van onze gids en chauffeur gecontroleerd. Indiase boswachters zijn erg streng over wie het park binnenkomt en er is een limiet van 15 jeeps in elke zone. Elke open jeep kan maximaal 6 personen bevatten.


We hebben net de tijger gemist!


Nadat we getuige waren geweest van een prachtige zonsopgang, gingen we verder in het binnenland van de zone waarvoor we onze safari hadden geboekt. Na het spotten van enkele wilde pauwen, maakten we een kleine stop aan de rivier om herten te spotten. Toen kwamen we te weten dat er een tijger de weg overstak, enkele minuten nadat onze jeep was gepasseerd. Twee jeeps achter ons hadden namelijk net een glimp van de tijger opgevangen. Ik was dus zo dicht bij het spotten van dit majestueuze dier in de eerste paar minuten van mijn eerste safari! Een beetje teleurgesteld vervolgden we onze safari dieper de jungle in. Al snel veranderde onze teleurstelling in opwinding toen we een paar meter voor ons een slang het pad zagen oversteken. De chauffeur zette de motor af en na nauwkeurige observatie bevestigde onze gids dat het een King Cobra was! Het is zo zeldzaam om dit reptiel in het wild in Corbett te spotten, dat zelfs onze gids en chauffeur er nooit een heeft gezien in de honderden safari's die ze hebben gedaan. Dit maakte onze dag echt goed. We wachtten tot de grote slang in de struiken verdween. Dit moment zal ons altijd bijblijven, we zien de grootste slang ter wereld van dichtbij. Dit gaf echt iedereen in onze jeep een adrenalinestoot!


Onze eerste safari afronden


In het laatste uur van de 3 uur durende safari zagen we veel herten, zowel gevlekte cheetal (favoriete maaltijd van de koninklijke Bengaalse tijger), en de sambhar-herten. We zagen een jakhals, bekend als de schoonmaker van de jungle, en tenslotte een groep hanuman langur-apen. Terwijl we het Nationale park weer uitreden, bleek er een wilde olifant de weg te hebben geblokkeerd voor alle safari-jeeps die klaar waren met de ochtendsafari. Onze chauffeur wilde dat we de olifant van dichtbij konden zien en reed door het verkeer om dichterbij te komen. Uiteindelijk was er een kans dat de olifant langs de weg ging staan en we er snel langs konden rijden. We slaagden erin om een paar mooie foto's te klikken en video's te maken. De olifant was echter niet zo aardig voor alle voertuigen. Het haalde namelijk uit naar het voertuig achter ons, waarop het snel actie moest ondernemen en het gaspedaal naar achteren moest indrukken. Deze ervaring betekende echt het einde van een onvergetelijke safari, ook al hebben we de tijger net gemist. De rest van de dag hebben we gewoon relaxt en genoten van de mooie zonnige dag midden in de natuur.


Onze tweede safari


De volgende ochtend hadden we weer een safari geboekt, dit keer in een ander deel van het park. In dit park zouden meer tijgers leven. We kwamen er echter geen tegen. Wel zagen we weer veel nieuwe voetsporen en klauwsporen op bomen. Het is echt een prachtige zone, maar de jungle is hier erg dicht en de kans om een tijger te zien klein. Ze zijn zo goed gecamoufleerd in het hogen gras en tussen de bomen, dat je net geluk moet hebben dat ze de weg oversteken. Onze gids vertelde ons dat er tijdens de piekzomer tijgers te zien zijn aan de rivieroever. Het moessonseizoen was echter net voorbij, wat betekende dat de jungle erg dicht was en dat er overal water is te vinden. Daarom blijft mijn zoektocht naar dit geweldige dier bestaan. Met veel geduld, vastberadenheid en bezoeken aan verschillende nationale parken zal ik op een dag zeker dicht bij een van mijn favoriete dieren in het wild komen.


Wil je ook tijgers spotten in het wild en ben je van plan om op safari te gaan in Jim Corbett National Park, dan kan je een boeking via een van deze websites doen: https://www.corbettnationalpark.in/ of https://www.corbetthelpline.com


Hulp nodig? Neem gerust contact met ons op!

0 comments
bottom of page