top of page

Jalebi

Het is een bekende Indiase zoete snack en ondanks dat het niet heel lastig is om te maken, halen de meeste mensen in India hun verse jalebi op straat. Het zijn knapperige gefrituurde spiralen die worden overgoten met een zoete suikersiroop. Jalebi's komen in allerlei vormen en maten, er kan dus weinig mis gaan... Het zal alleen even oefenen zijn om de jalebi bij elkaar te houden.

Wat heb je nodig?


Voor de jalebi

  • 60 gram bloem

  • 1 el maisbloem

  • 1/8 tl kurkuma of 1 drupje oranje kleurstof

  • 60 ml sojayoghurt

  • 60 ml water

  • 1/4 tl baking soda

  • 0,5 tl limoensap

  • Zonnebloemolie

Voor de suikersiroop

  • 100 gram suiker

  • 60 ml water

  • 2 saffraandraden

  • Snufje kardemompoeder

  • 0,5 tl limoensap

Wat moet je doen?


1. Begin met het maken van de suikersiroop. Voeg hiervoor de suiker samen met het water toe aan een steelpan. Zet het vuur op middelhoog en blijf roeren, totdat het een geheel wordt. Wanneer je de siroop met twee vingers pak en je merkt dat het plak, dan is de consistentie goed. Voeg vervolgens de limoensap, kardemompoeder en saffraan toe. Zet het vuur uit.


2. Voor het beslag van de jalebi voeg je bloem, maisbloem en kurkuma (of oranje kleurstof) toe aan een mengkom. Roer door en voeg vervolgens de sojayoghurt en water toe. Roer met een handgarde door voor ongeveer 4 minuten en roer in één richting.


3. Warm een laag zonnebloemolie op in een pan.


4. Voeg ondertussen het limoensap en baking soda toe aan het beslag en roer nogmaals goed door. Doe het beslag in een flesje (squeezefles). Wanneer het beslag te waterig is, voeg je nog een eetlepel bloem toe (denk aan een pannenkoekenbeslag). Laat 1 druppel in de olie vallen, wanneer de duppel omhoog komt, is de olie warm genoeg.


5. Knijp zacht in de fles en maak een snelle ronddraaiende beweging (ongeveer 4 keer) om een spiraal te vormen. Bak ongeveer 1 minuut, draai tussendoor een keer om en haal met een schuimspaan uit de olie. Herhaal tot het beslag op is.


6. Wanneer nodig warm je de suikersiroop weer op en dompel je alle jalabi kort onder in de suikersiroop.


Eetsmakelijk!



0 comments
bottom of page