top of page

Zijn vleesvervangers gezond?

Deze week is het de week zonder vlees, iets wat ikzelf een super leuk initiatief vind. Het eten van veel vlees is namelijk niet goed voor onze gezondheid, het milieu en dierenwelzijn. Zelf eet ik al een aantal jaar geen vlees en vind het leuk om te merken dat steeds meer mensen bezig zijn met het minderen van vlees. Een goed alternatief zijn vleesvervangers.

Wat zijn vleesvervangers?


Dit zijn producten die qua voedingswaarde en smaak lijken op vlees. Het Voedingscentrum gebruikt liever de benaming: vegetarische keuze. De reden hiervoor is dat er anders vanuit wordt gegaan dat vlees hierdoor vervangen moet worden, dit is echter niet het geval. Zeker doorgewinterde vegetariërs zullen het hier mee eens zijn. Maar voor vleeseters die graag (vaker) vegetarisch willen eten doet een vleesvervanger precies wat het zegt: namelijk die lege plek op het bord opvullen. En er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden in de supermarkt te vinden, denk aan verschillende burgers, schnitzels, balletjes, gehakt, kip stukjes en vis vervangers. Deze kant-en-klare vleesvervangers (bewerkt) leveren alleen niet dezelfde gezondheidsvoordelen op als de vleesvervangers die onbewerkt zijn, zoals: tempé, tofu en peulvruchten. Veel kant-en-klare vleesvervangers staan ook niet in de Schijf van Vijf, omdat ze vaak veel toevoegingen bevatten zoals zout. Wanneer je een goede keuze wilt maken betreft een vleesvervanger, is het belangrijk om even het etiket te bekijken.


Richtlijnen gezonde vleesvervanger

  • Geen toegevoegd suiker

  • Maximaal 2,9g verzadigd vet per 100g

  • Minimaal 20 energieprocent eiwit

  • Minimaal 0,8mg ijzer per 100g

  • Minimaal 0,06mg vitamine B1 per 100g

  • Minimaal 0,24mcg vitamine B12 per 100g

  • Maximaal 450mg natrium oftewel 1,1g zout per 100g

Belangrijk om te weten is, dat wanneer een vleesvervanger niet 100% voldoet aan alle eisen, dit niet betekend dat je het nooit zou kunnen eten. Bevat jouw burger iets te veel zout, zorg dan dat je de volgende dag iets minder zout binnen krijgt.


Mijn favoriete vleesvervanger


Zelf maak ik bijna nooit gebruik van vleesvervangers, omdat ik dit niet mis in de gerechten die ik maak. Alleen wanneer ik aardappeltjes eet met groente (bij voorkeur uit de oven) vind ik het wel lekker om een vleesvervanger te eten. Ik kies dan meestal voor de plant balletjes of de Plant Oosterse Schijf van Vivera.


Wat is jouw favoriete vleesvervanger?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page