top of page

Welke supplementen moet je nemen als je plantaardig eet?

Wanneer je plantaardig eet, kan je de vraag of je geen tekorten krijgt vaak verwachten. Maar wanneer je gevarieerd eet, denk daarbij aan voldoende groenten, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten krijg je met gemak bijna alle voedingsstoffen binnen. Er zijn alleen een aantal voedingstoffen die wat meer aandacht nodig hebben (ook wanneer je wel dierlijke producten eet). Deze licht ik hieronder verder toe.

Vitamine B12

Deze vitamine hebben we nodig voor een goede werking van het zenuwstelsel en de aanmaak van rode bloedcellen. Deze vitamine wordt uitsluitend geproduceerd door micro-organisme, die je in mineraalrijke grond vind. Maar door de schone maatschappij waarin we leven is het lastiger geworden om aan vitamine B12 te komen en kunnen we alleen nog halen uit dierlijke producten. Dit doordat dieren het tot zich nemen via voeding of ook als supplement krijgen toe gediend. Dus waarom zou je vitamine B12 via een dier moeten binnen krijgen, wanneer je ook gewoon zelf een supplement kan nemen?


Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot vervelende gezondheidsklachten, het is dus belangrijk om een supplement te nemen. Voor volwassenen onder de 65 jaar wordt aangeraden om twee keer per week ten minste één supplement van 1000 mcg in te nemen. B12 kun je opnemen via supplementen, zuigtabletten sprays of druppels. 


Vitamine D

Deze vitamine is vooral aan te raden om in de wintermaanden extra te nemen. Dit omdat je in deze periode weinig vitamine D aanmaakt, omdat de zon minder tot niet schijnt. De aanbeveling is om dagelijks minimaal 10 mcg te nemen, dit kan je nemen door middel van een tablet of druppels. Voor 70 plussers is het advies om 20 mcg te nemen. Wanneer je weinig buitenkomt, een donkere huidskleur hebt of bedekkende kleding draagt is het aangeraden om het hele jaar door een supplement voor vitamine D te nemen.


Let op! Vitamine D2 heeft een plantaardige oorsprong, maar vitamine D3 is vaak afkomstig van schapenwolvet (dus niet = plantaardig)


Omega-3

Je lichaam kan dit niet zelf aanmaken en daarom is het belangrijk om het uit je voeding te halen. Veel mensen denken bij omega 3 gelijk aan vette vis, maar wist je dat vissen het weer uit algen halen. Dus ook in dit geval, waarom zouden we deze voedingstof uit een dier halen? Naast algen kan je het ook prima uit andere voedingsmiddelen halen. Denk hierbij aan lijnzaad, chiazaad, hennepzaad, avocado, zeewier en walnoten.


Zelf gebruik ik elke dag een eetlepel lijnzaad voor in mijn ontbijtjes en neem ik een handje ongezouten noten. Maar ben je er niet zo mee bezig en vind je het lastig om voldoende omega 3 binnen te krijgen, dan kan je kiezen een supplement.


Bovenstaand is een richtlijn voor een gemiddeld gezond volwassen persoon zonder een medische verleden. Twijfel je? Neem dan contact op met dokter. Ook kun je altijd je bloed laten prikken om te kijken of je eventuele tekorten hebt. 

0 opmerkingen

Comments


bottom of page