top of page

Wat is een Indiase thali?

Elk deel van India kent zijn eigen versie van de thali-maaltijd, dit is namelijk afhankelijk van het voedsel dat er wordt verbouwt. Maar elke lokale versie bestaat uit kleine hoofdgerechten, verschillende smaakmakers en bijgerechten, op zich dus een complete maaltijd en vooral een culturele ervaring. Wil je meer weten over de thali-maaltijd? Lees dan vooral verder!

Toen ik opgroeide in New Delhi, had ik een 'special affection' voor Thali's. New Delhi is de hoofdstad van India en het centrum waar de verschillende staten (29) gevestigd zijn. Je kunt ze zien als ambassades, maar dan voor staten en vakbondsgebieden. Ik herinner mij dat ik met vrienden naar verschillende staatscentra ging en hun gerechten probeerde. Mijn favoriet blijft Andra Bhawan, waar je voor slechts één euro een onbeperkte versie van een Zuid-Indiase Thali eet!


Het woord "thali" betekent bord en is een oud gebruik dat begon in Zuid- en Zuidoost-Azië. Het is in wezen een traditionele maaltijd die wordt geserveerd met ongeveer 10 gerechten in kleine ronde kommen, ook wel katoris genoemd. Ze zijn gerangschikt op een groot bord dat bekend staat als een thali. Op speciale vieringen, waaronder huwelijksfeesten en festivals zoals Diwali, bevatten thali-maaltijden meer gerechten dat wel kan oplopen tot 56 gerechten, zoals ik van mijn oma heb gehoord. Ik heb nog nooit een thali gehad met zoveel gerechten, maar in India wordt het bijvoorbeeld ook geserveerd als een offer op de geboortedag van de god Krishna


Er wordt veel moeite gestoken in het maken van thali-maaltijden en het geheim is om eigenlijk alle gerechten tegelijkertijd op het fornuis te laten koken. Je linzen zitten misschien in de ene pot en een soepbouillon of een currypasta kan bijvoorbeeld in een andere sudderen. Dan kun je de groenten verdelen en sauteren met de bijbehorende sauzen.


Een thali-maaltijd is een geweldige manier om de Indiase keuken te ontdekken, omdat je direct in verschillende smaken van de Indiase keuken kunt duiken. Het geeft je de mogelijkheid om jouw favoriete smaken te ontdekken. Het bereiden van een Thali is hard werken en heeft geduld nodig. Maar als je eenmaal klaar bent zal je in de verleiding komen om het harde werk helemaal opnieuw te doen, alleen vanwege de smaakexplosie in je mond.


Wil je ook een thali-maaltijd leren maken? Meld je dan aan voor onze thali kookworkshop op 16 oktober 2021 in Bunnik.


Klik hier voor meer informatie!

0 opmerkingen
bottom of page