top of page

Voor 2 weken elke dag mediteren en dit is wat ik ervan vond.

Mediteren kan je leren... iets dat ik vaak voorbij hoor komen, maar waar ikzelf mijn twijfels over had. Ik vind het namelijk lastig om stil te zien en heb altijd honderden gedachtes in mijn hoofd. Toch vond ik het altijd iets interessantst en wilde ik het eens serieus proberen, om eventuele voordelen te ervaren. Daarom ging ik veertien dagen achter elkaar 10 minuten mediteren. Ik probeerde verschillende methodes en tijden uit. Het was een geslaagd experiment. Ondanks dat ik het nog steeds niet helemaal kan, ben ik het wel fijn gaan vinden en daar vertel ik jullie graag meer over.

Zoals ik al zei, heb ik altijd honderden gedachtes en met mijn website wordt het er ook niet makkelijker op. Ik heb altijd wel iets te doen, een nieuw recept maken en op de foto zetten, een artikel schrijven, mijn social media bijhouden, nieuwe ideeën bedenken en mijn administratie. Hierdoor sta ik in de ochtend altijd op met allerlei ideeën over wat ik die dag wil doen. Ik besloot daarom in de ochtend te gaan mediteren, om hopelijk de dag wat rustiger te beginnen.


Voordat ik aan deze twee weken meditatie begon, had ik voor mijzelf opgeschreven wat ik eruit wilde halen en waarom ik dit ging doen. De voornaamste reden was dat ik meer rust wilde in de ochtend, zodat ik voor mijzelf een helder plan kon maken. Ook hoopte ik op meer inspiratie en een betere focus.


Omdat ik had gelezen dat je het beste in stilte kunt mediteren, probeerde ik dit. Maar keer op keer betrapte ik mijzelf erop dat mijn gedachte afdwaalde. Daarom besloot ik toch een ontspannen muziekje op te zetten en te focussen op mijn ademhaling. Voor sommige mensen kan het helpen om de ademhaling te tellen en als ze afdwalen weer bij één te beginnen, dit werkte voor mij niet. Ik koos er voor om bewust adem te gaan halen en diep in en uit te ademen. De eerste paar keer was het vooral het bovenstaande uitproberen en zien wat voor mij fijn werkte. Ik denk dat ik bij de 4de keer merkte ik dat ik soms de gedachte had, ik denk nergens aan en dat de tijd ook snel voorbij ging. Dit was erg fijn!


Ik heb deze eerste dagen veel informatie opgezocht en deel graag een aantal tips met jullie, waar ikzelf ontzettend veel aan heb gehad:


Tip 1: Zorg voor weinig stoorzender

Zoek een plekje op waar je echt tot rust kan komen en waar je geen afleidingen hebt, zoals geluid of je telefoon. Breng huisgenoten of familie ervan op de hoogte dat je gaat mediteren, zodat je niet gestoord wordt. En mediteren in bed raad ik trouwens af, omdat je dan eerder geneigd bent om daarna weer te gaan liggen.


Tip 2: Start kort en bepaal een duur

Wanneer je begint met mediteren moet je jezelf trainen, net zoals wanneer je wilt training om 5 kilometer te rennen. Je begint langzaam en bouwt steeds verder op. Bij meditatie is het aan te raden om met vijf minuten per dag te beginnen. Wanneer dit goed voelt kan je steeds een minuutje langer inplannen. Overweeg een alarm in te stellen, want steeds op je horloge kijken is natuurlijk geen goed idee.


Tip 3: Een goede houding

Traditioneel wordt meditatie beoefend zittend op een kussen in een lotus of halve lotushouding. Maar wanneer deze houding ongemakkelijk voor jou is kan je ook mediteren op een meditatiebankje, belangrijk is dat je iets kiest dat voor jou ontspannen is.


Ik zit het liefst op mijn yoga mat met een rechte rug in een halve lotushouding.


Tip 4: Sluit je ogen

Als beginner kan je het best je ogen sluiten, zodat je visueel niet wordt afgeleid. Mocht je juist met gesloten ogen last krijgen van storende beelden, dan kan je het beste je ogen open en focussen op één punt.


Tip 5: Ademhaling

Zoals ik al schreef kan het voor sommige mensen helpen om hun ademhaling te tellen, zelf koos ik ervoor om alleen te focussen op mijn ademhaling. In beide gevallen is het heel normaal dat je gedachtes afdwalen, dit is niet erg. Zodra je er bewust van bent, kan je je aandacht weer terugsturen naar je adem.


Tip 6: Geleide meditatie

Voor mij werkte het om een rustgevende muziek je op te zetten, maar je kan ook kiezen voor een geleide meditatie. Tijdens deze meditaties luister je naar een stem (puur of in combinatie met muziek) die je door de meditatie leidt. Je hoeft dus alleen maar te luisteren en je volledig te laten leiden door de stem.


Wanneer ik niet kan slapen luister ik vaak naar een geleide meditatie van Sanny Verhoeven.

Tip 7: Creëer een gewoonte

Wanneer je hebt besloten om te gaan mediteren, is het belangrijk om dit ook echt een tijdje te gaan doen en vol te houden. Plan het daarom op een vast moment in, bijvoorbeeld voor een maaltijd of na het opstaan.


Maar wat heeft het mij nu opgeleverd?


14 dagen heb ik elke dag gemediteerd en verschillende dingen uitgeprobeerd. In het begin was ik namelijk erg zoekende naar wat voor mij het beste werkte, maar op een gegeven moment merkte ik dat ik meer rust kreeg in mijn hoofd. Ik ben het fijn gaan vinden om even een momentje voor mijzelf te pakken en te focussen op het bewust zijn.


Ik ben blij dat ik deze uitdaging ben aangegaan, maar eerlijk is eerlijk, ik zit niet meer elke ochtend op mijn yogamat te mediteren. Wat ik meestal doe, is elke ochtend even een momentje voor mijzelf nemen. Ik ga dan zo'n 10 minuten even in stilte (en soms met een muziekje) gewoon ergens in huis zitten. Ik leg mijzelf verder geen druk op en soms sla ik wel eens een dag over. Ook kan ik soms midden op de dag de behoefte hebben om even tot mijzelf te komen. Dan pak ik alsnog mijn yoga mat erbij en doe ik een korte meditatie. Het fijne van meditatie vind ik dat je het kan toepassen op een manier die voor jou werkt.


En nog een laatste tip. Tijdens mijn meditatie zoektocht kwam ik video's tegen van Gwen van Poorten. Ze heeft verschillende video's gemaakt over mediteren op haar YouTube-kanaal, ook heeft ze 1 maand lang haar meditaties gedeeld via Instgram, deze kan je gelukkig nog terugkijken.

Benieuwd? Probeer het gewoon eens uit en zie of het iets voor jou is! Maar geef dus niet gelijk na 1 dag op, want mediteren kan je leren.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page