top of page

Tips voor wanneer je onvoldoende fruit & groente eet

Ik hoef je vast niet te vertellen dat het eten van groente en fruit belangrijk is. Toch zijn er veel mensen die de aanbevolen 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag niet halen. In dit artikel deel ik daarom een aantal tips om op een gemakkelijke manier aan de minimaal aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen, want wanneer je plantaardig eet mag je er echt meer van eten.

1. Leg het in het zicht

Zorg ervoor dat je altijd groente en fruit in huis hebt en leg het op een plek dat je het makkelijk kunt zien. Denk aan een fruitschaal op de eettafels en leg de groente vooraan in je koelkast. Wanneer je het ziet liggen, wordt je er vaker aan herinnerd om het te pakken.


2. Begin je dag met fruit en groente

Door direct aan het begin van de dag fruit of groente te eten, kom je gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid. Je kunt de dag beginnen met een gezonde groene smoothie (al is het beter om voldoende fruit en groente te eten) of een bakje yoghurt met lekker veel fruit. Een tip is om diepvries fruit in huis te hebben.


3. Snack met groente

Dit zijn meestal de eetmomenten dat we kiezen voor iets ongezond en dat mag best wel een keertje, maar probeer vaker voor iets gezonds te kiezen. Zo heb je genoeg keuze in verschillende soorten rauwkost (komkommer, worteltjes, paprika, selderij, snoeptomaatjes enz.) en dit is heerlijk om met humus of een yoghurtdip te eten. Mocht je hier nu niet zo van houden, kies dan voor een fruitmomentje.


4. Groente bij de lunch

Ook dit is een makkelijke manier om wat extra groente te eten. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere maaltijdsalade en het fijne is dat jij kan bepalen wat je erin doet. Verder kan je zelfgemaakte soep meenemen, extra rauwkost tussen je boterhammen stoppen en wat dacht je van de restjes van de vorige avond.


5. Maak soep

Soep is de perfecte manier om je restjes groente in te verwerken: koken en pureren en je hebt een heerlijke soep. Maak een grote pan en vries de rest vervolgens in, zo heb je altijd een gezonde maaltijd bij de hand.


6. Foodswap

Tegenwoordig komen er steeds meer producten op de markt waarin bloem of meel zit dat wordt vervangen door groenten. Dit maakt het product gezonder, vezelrijker, rijker aan vitaminen en mineralen. Denk aan pizza’s met een bloemkoolbodem, wraps met groente erin, courgettepasta en bloemkoolrijst.


7. Voeg extra groente toe

In de meeste Hollandse gerechten zit weinig groente, maar wie zegt dat je geen extra groente mag toevoegen? Gooi in je favoriete gerecht gewoon extra groente of voeg andere soorten groente toe. Ook kun je een extra salade maken naast het hoofdgerecht.


Eet jij voldoende groente en fruit op een dag?

0 opmerkingen

Comments


bottom of page