top of page

Tips om een cultuurshock te voorkomen of te beperken.

Hoewel ik 'Daniëlle' al best veel landen had bezocht, had ik de eerste keer in India toch last van een cultuurshock. Alles was zo anders dan ik gewent was en vooral de eerste paar dagen (of eigenlijk een hele week) moest ik even wennen. Ik hoop dat jij iets aan onderstaande tips hebt om je cultuurshock te beperken, want verhelpen is denk onmogelijk!

Wat is een cultuurshock?


Op internet vond ik een artikel van Martin Meulenberg van Ensie, die dit eigenlijk perfect weet te omschrijven. (klik hier voor het gehele artikel.


“Gevoelens van stress en onbehagen die ontstaan als men in een andere cultuur moet functioneren. De onderliggende oorzaak is het gegeven dat eigen normen, waarden en gedragingen ineens minder vanzelfsprekend lijken te zijn dan men al­ tijd had aangenomen.”


Dit betekent voor mij, dat ik ergens terecht kom waar alles anders is dan dat ik gewend ben en dat ik even niet weet hoe ik met deze nieuwe situatie moet omgaan. Tijdens mijn reizen naar Zuidelijk Afrika, moest ik even 2 dagen bijkomen, maar tijdens mijn reis naar India had ik meer tijd nodig. Dit omdat ik niet alleen als reiziger naar India ging, maar ook een familie instapte voor 1 maand. Hierdoor merkte ik nog meer dat dingen anders zijn dan thuis en ook anders werken. Bij mij duurde het dan ook even voordat ik hier aan gewend was. In sommige landen is het misschien lastig om een cultuurshock te voorkomen, maar beperken kan wel.


Mijn tips om je cultuurshock te beperken:


1. Voorbereiding

Een goede voorbereiding is belangrijk wanneer je naar een land afreist en dan bedoel ik dat je je inleest over het land. Hoe is de cultuur, waar moet je aan denken en wat kun je verwachten. Op die manier zullen dingen je niet verbazen op reis, maar herken je ze juist.


2. Rustig aan

Geef jezelf de tijd om aan een nieuwe situatie te wennen. Ga niet gelijk op dag één de hele stad door, maar begin rustig in de wijk van je accommodatie en ga steeds een stukje verder. Zo ontdek je op eigen tempo steeds meer van het land en kun je overal rustig aan wennen.

3. Een westers hotel

Wat misschien kan helpen is het overnachten in een westers hotel, met goede voorzieningen. Dit hoeft natuurlijk niet de gehele reis, maar het is misschien een fijne plek om je in het begin even terug te trekken.


4. Mensen kijken

Dit vinden we niet alleen thuis leuk, maar ook in het buitenland. Ga daarom ergens buiten zitten en kijk om je heen. Zie wat er allemaal om je heen gebeurd, wat doen mensen, wat speelt zich af op straat en hoe reageren ze bijvoorbeeld op westerlingen. Zo leer je op een leuke en rustige manier de cultuur kennen.


5. Ga schrijven

Dit kan in een reisdagboek zijn, een simpel notitieboekje, in een blog zoals ik doe of WhatsApps met het thuisfront. Opschrijven van nieuwe ervaringen helpt voor mij altijd erg goed om alles te verwerken. Het lucht vaak op en doordat je alles op schrijft, ga je misschien ook wel anders denken over sommige situaties. En na afloop van je reis kun je ook nog eens al je avonturen na lezen.


6. Geniet ervan

Je bent niet voor niets de halve wereld over gevlogen, dus geniet ook van de nieuwe ervaringen, ook al zijn ze anders dan je gewend bent. Nogmaals dit hoeft echt niet direct de eerste dag, doe het op je eigen tempo, maar ontdek wel het land. Wanneer je een markt bezoekt, een lokaal gerecht eet of een leuke activiteit doet, raak je vanzelf gewend aan de nieuwe omgeving en kun je ervan gaan genieten!

7. Toch een cultuurshock

Geef er aan toe en wees je ervan bewust dat je nieuwe dingen gaat zien, horen en ruiken. Stel waar mogelijk vragen in je accommodatie, aan andere reizigers of de lokale bevolking, zo leer je de manier van leven misschien sneller begrijpen.


Heb jij wel eens last gehad van een cultuurshock?

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page