Waar gaat jouw voorkeur naar uit, een sapje of een smoothie? En denk je hier bewust over na of kies je gewoon wat je lekkerder vindt? Want wat je misschien niet weet is dat er namelijk verschil zit tussen een sapje en een smoothie. Lees verder om er achter te komen wat het verschil is en wat gezonder is voor ons lichaam.

Om te beginnen wil ik eerst zeggen dat het eten van hele stukken fruit en groente het beste voor ons is, maar een sapje of smoothie op zijn tijd is ook geen probleem. Zoals ik eerder benoemde is er echter wel verschil tussen deze twee en dat zit hem in de bereidingswijze. In een smoothie worden namelijk hele stukken fruit en groente verwerkt. In een sapje wordt enkel het vocht gebruikt, het zogeheten pulp met vezels komt in een afvalbakje terecht en wordt niet gebruikt. Maar waar kunnen we nu beter voor kiezen, een sapje of een smoothie?
Wat zijn de nadelen van een sapje?
1. Overvloed aan suikers
Bij het maken van een sapje wordt er vocht onttrokken uit fruit en/of groente waarbij de vezels achterblijven. De voedingsstoffen worden vrijgelaten uit hun natuurlijke omhulsels en dit zorgt voor een snelle opname in ons lichaam. Dit is geen probleem voor gezonde voedingsstoffen als vitamines en mineralen, maar dit betekend ook dat we in een korte tijd en overvloed krijgen aan suikers.
Hoe zat het ook al weer met suikers?
Natuurlijke suikers zijn aanwezig in fruit en in kleine hoeveelheden in groenten. Deze suikers noemen we natuurlijk, omdat ze zitten opgesloten in vezels. De afbraak van het vezel omhulsel kost je darmen veel tijd en vertraagd daardoor de opname van suikers in het lichaam.
Toegevoegde suikers worden extra toegevoegd aan eten en drinken. Ze hebben geen vezel omhulsel en worden daardoor snel opgenomen in het lichaam. Dit zorgt ervoor dat er een grote schommeling komt in je bloedsuikerspiegel en dit resulteert in een rebound effect, waardoor je juist meer zin krijgt in suiker.
2. Je gooit voedingsstoffen weg
Naast de suikers die opgesloten zitten in het vezel omhulsel zitten er ook voedingstoffen in de vezels zelf. Deze komen niet in je sapje terecht, maar in de pulp die je waarschijnlijk gaat weggooien.
3. Vloeibare calorieën
Een sapje drink je natuurlijk veel makkelijker weg, maar grote kans dat je in het sapje ook meer groente en fruit stop dan dat je anders zou eten. Doordat we het zo snel drinken is ons lichaam niet in staat alle calorieën goed te registeren, waardoor je er helemaal niet vol van raakt en dat terwijl het aantal calorieën gelijkwaardig is aan dat van een ontbijtje.
Maar hoe zit het dan met een smoothie?
Een smoothie is op veel punten vergelijkbaar aan een sapje, toch ben ik persoonlijk een groot fan van smoothies. Het is namelijk een fijne manier om voldoende groente en fruit binnen te krijgen. Een ander voordeel is dat je bij een smoothie geen pulp hoeft weg te gooien en daardoor de aanwezige vezels binnenkrijgt. Een smoothie is ook dikker van structuur, waardoor je langzamer drinkt en je lichaam de calorieën beter kan registeren. Hierdoor is er meer controle op de opname van suikers in de darmen en zal dit beter zijn voor je bloedsuikerspiegel.
Een aantal tips waar je aan kan denken voor het bereiden van je smoothie:
1. Probeer méér groente en minder fruit te gebruiken, maximaal 2 stuks fruit, vanwege de hoeveelheid suikers.
2. Drink een smoothie het liefst als een hoofdmaaltijd of anders als tussendoortje, maar niet als aanvulling op je maaltijd.
3. Wanneer je een smoothie drinkt als vervanger van een maaltijd, zorg dan dat de smoothie goed vult door bijvoorbeeld havermout en/of lijnzaad toe te voegen. In een smoothie zitten namelijk best veel calorieën en je wilt niet na 30 minuten alweer trek hebben.
4. Neem de tijd om je smoothie te drinken en neem kleine slokjes.
5. Het beste is om je smoothie direct na het blenden te drinken. Vitamine C wordt namelijk snel afgebroken door contact met zuurstof.
Drink jij liever een sapje of een smoothie?