top of page

Plantaardige vragen aan Sytse

In de serie ‘Plantaardige vragen aan’ vraag ik aan anderen die net zoals ik plantaardig eten over hun ervaring. Deze keer is dat Sytse van Het Groene Broertje. We praten over de reden waarom hij plantaardig is gaan eten, waar hij het meeste moeite mee had en deelt hij zijn beste tip. Lees snel verder.

1. Wie ben je en waarom ben je plantaardig gaan eten?

Hoi! Ik ben Sytse en eet sinds 4,5 jaar plantaardig. Ik ben plantaardig gaan eten omdat ik een dierenvriend ben. Ik zag mijn katten altijd als familie maar de kip op mijn bord niet. Dat kon ik na een goed gesprek met een vriendin (die al vegan was) niet maar aan mezelf verkopen. Van het ene op het andere moment besloot ik vegan te worden. Wel met een misstapje hier en daar, maar ik ging er vol in. Animals are my friends and i don’t eat my friends.

2. Waar had je het meeste moeite mee toen je plantaardig ging eten?

Eigenlijk heb ik daar nog steeds wel een beetje moeite mee: niet meer zomaar alles kunnen pakken in de supermarkt. Ik moet altijd etiketten lezen om te checken of ik het wil eten. Tegenwoordig is de app Soosee er die het iets makkelijker maakt, maar ik vind het nog steeds stom dat als er nieuwe producten zijn dat ik echt moet kijken en checken of het vegan friendly is.

3. Wat is jouw beste tip voor anderen die ook plantaardig willen eten?

Wees niet te streng voor jezelf! Het is beter dat je het stapje voor stapje doet en volledig plantaardig blijft eten, dan dat je een paar weken all in gaat en dan terugvalt. Het is oké als het niet meteen lukt. Het is oké als je het op die verjaardag in het begin niet lukt om nee te zeggen tegen die taart met ei en zuivel. Straf jezelf niet als je een keer iets dierlijks hebt gegeten. Per ongeluk of bewust. Niemand is perfect en iedereen doet z’n best. En wie je ook bent, er zal altijd ruimte voor verbetering zijn. Ja, ook bij diegene waar je zo tegenop kijkt. Wees compassievol. Naar de dieren, andere mensen maar ook zeker naar jezelf.


4. Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

Ik weet niet zo goed hoe je deze vraag bedoelt, wil je 1 product? Of mijn hele mandje? Ik kies voor een greep uit mijn gemiddelde weekboodschappenwagentje: Vivere Schnitzels als van kip, AH tempeh blokjes, bananen, Tony Chocolonely puur amandel zeezout, havermout, dadels, kipstuckjes, perziken uit blik, naturelchips, robuuste koeken, hahaha dit wordt steeds ongezonder. Laat mij het hier maar bij laten.

5. Waar gaat het Groene Broertje over en waarom ben je een blog begonnen?

Ik blog al zo’n 10 jaar. Eerst had ik een goedlopende lifestyleblog met de naam The S Files. Toen ik vegan werd, was de naam niet zo’n goede match meer. Impulsief dat ik ben, zegde ik het domein op en begon opnieuw met www.hetgroenebroertje.nl. Ik koos hiervoor omdat ik Veganisme toegankelijker wilde maken. Ik wilde laten zien wat er qua voeding en dierenleed in mijn hoofd omging en vooral ook wat voor heerlijke dingen ik at zonder dat er dieren aan te pas kwamen. En dat sloeg aan! Inmiddels zit ik weer over de 10.000 unieke bezoekers per maand en ben ik steeds dichter bij mezelf gekomen. Ik begin nu eindelijk een leidraad te vinden in mijn blogs. Ik deel vaak recepten, eetdagboekjes, boekrecensies en ook steeds vaker reviews van duurzame en vegan goodies. Ik wil laten zien dat plantaardig eten en een duurzame(re) levensstijl helemaal geen hogere wiskunde is.

6. Je bent sinds kort ook je website Kosmisch Verbinder gestart, waar je o.a. kaarten legt en reiki behandelingen geeft. Ik vind het interessant, zou je er iets over willen vertellen?


Tuurlijk! Leuk! Kosmisch Verbinder is ineens ontstaan, ik zal je wat achtergrond informatie geven. Toen ik jonger was, zo’n 18 jaar geleden, legde ik weleens kaarten. Gewoon een beetje cool doen. Niet wetende dat ik echt die verbinding met het Universum kon maken. Na jaren het niet gedaan te hebben, werd ik op een ochtend wakker en het was net alsof iemand mij influisterde dat ik dat weer moest oppakken. Ik heb toen “Stel een vraag aan het Universum” in het leven geroepen op Het Groene Broertje. Daar kun je voor € 20,- een vraag stellen aan het Universum. Ik trek dan een orakel kaart, die werk ik voor je uit en daarnaast schijf ik uit wat er via mij doorkomt. In de eerste 2 dagen had ik 40 aanvragen. Niet bij te houden, maar het is me gelukt om ze in een paar weken tijd allemaal te verwerken.


Vervolgens ben ik een cursus Reiki gaan doen. Puur voor mezelf, omdat ik meer met energie wilde werken. Ik geloof namelijk dat alles energie is en dat we allemaal verbonden zijn met de bron, God, het Universum of hoe jij het ook wilt noemen. Bij die cursus kreeg ik 4 inwijdingen waardoor ik na wat oefenen tijdens 2 cursusdagen, het ook mocht gaan geven. Dit heb ik een tijdje gedaan bij vrienden en familie en dat voelde echt heel goed. Ik weet dat ik vroeger ook op afstand hellingen kon verrichten en energie kon sturen. Ik besloot dat er ook weer bij te halen en ging uren oefenen op vrienden. Zij thuis in hun huis, ik thuis in de mijne. En het werkte! We maakten echt een kosmische verbinding en ik voelde wat zij voelden. Ik hielp ze om oude energie af te voeren en zichzelf, hun energie én hun chakra’s weer in balans te brengen. Dit doe ik nu dagelijks voor klanten. En het werkt zo goed! Ik doe aan chakra healing, energetische healings en ik help oude pijn en oude overtuigingen af te voeren. Het is echt een gave die ik mee heb gekregen toen ik op aarde kwam en ik ben er zo dankbaar voor dat ik daar mensen mee mag helpen. Inmiddels heb ik mijn baan opgezegd, open ik in januari mijn praktijk en sta ik voor de komende maand al volgeboekt met klanten die al vaker bij mij zijn geweest. Inmiddels ben ik dus een manusje van alles. Als iemand mij vraagt wat ik doe in het dagelijks leven, zeg ik dat ik alles doe wat ik leuk vind. Ik schrijf advertorials, maak online content, ben productfotograaf, schrijf teksten voor anderen, doe aan Tarot, Orakel en Lenormand kaarten leggingen, Energetische- en Chakra healings maar ook nog steeds Reiki op locatie. Ik voel me bevoorrecht dat ik op deze manier mijn geld mag verdienen.


7. Wat is jouw favoriete…


Gerecht: Snert! Zeker in de winter!


Keuken: Ik denk Indiaas. Of Italiaans. Hmm.. Nee, als ik moet kiezen kies ik voor een Curry. Indiaas dus.


Eetadres: De Vegan Junkfood Bar! Ik ben gewoon een sucker voor ongezond eten.


Instagram-pagina: Oef, dit vind ik moeilijk. Er zijn zoveel toffe accounts! Maar als ik echt een moet kiezen, dan kies ik voor @fitgreenmind Zij maakt zulke makkelijke recepten in Reels. Echt heel tof! En ze is nog zo jong! Wat een talent!


Informatieve Film: Before the flood


Quote: The Universe is for you and so is everything else.


Neem vooral een kijkje op het blog van Sytse: Het Groene Broertje en mocht je het leuk vinden om ook over jouw plantaardige avontuur te vertellen, stuur mij dan een berichtje.

0 opmerkingen

Σχόλια


bottom of page