top of page

Plantaardige vragen aan Suzan

In de serie ‘Plantaardige vragen aan’ vraag ik aan anderen die net zoals ik plantaardig eten over hun ervaring. Deze keer is dat Suzan van Suzan Plantaardig . We praten over de reden waarom ze plantaardig is gaan eten, wat ze had willen weten toen ze begon met plantaardig eten en deelt ze haar beste tip. Lees snel verder.

1. Wie ben je en waarom ben je plantaardig gaan eten?

Ik ben Suzan Lindhout, 39 jaar, gepassioneerd vegan, natuurvoedingsadviseur en -kok, moestuinierder. Ook ben ik veel met duurzaamheid bezig.


Ik woon in Rotterdam, maar ik kom uit Zeeland. In 2014 ben ik naar de grote stad verhuisd. Ik heb jaren lesgegeven aan het vmbo, maar nu stop ik al mijn energie in mijn bedrijf Suzan Plantaardig.

Jaren geleden begon mijn zoektocht naar een gezond leven. Ik had last van verschillende vage dingen en de doktoren keken niet veel verder dan medicijnen.


De eerste stap was geen varkensvlees meer en geen geraffineerde producten. Volwaardige voeding dus. Dat ging verder met minder zuivel en vlees. Begin 2017 besloot ik vegetariër te worden. September van dat jaar vertelde een therapeut me dat het goed zou zijn om even met zuivel te stoppen, omdat mijn darmen niet helemaal in orde waren. Toen heb ik het ei ook maar laten staan. Daarna ben ik plantaardig blijven eten.

2. Wat weet je nu en had je eigenlijk willen weten toen je begon?

De reden om plantaardig te gaan eten, was vanwege mijn gezondheid. Later ontdekte ik het vreselijk dierenleed. Zo bizar dat ik daar nooit over nagedacht heb. Tegelijkertijd begon ik ook in te zien hoe ontzettend schadelijk het produceren van dierlijke producten is voor onze planeet.

Ik denk dat ik dat eerder had willen weten.

3. Zijn er ook don’ts wanneer je wilt overstappen naar een plantaardig voedingspatroon?

Ga niet alles kopiëren. Daar bedoel ik mee dat je niet blijft eten zoals je altijd at, maar dan met een vervanger voor de dierlijke producten. Er is tegenwoordig zoveel te verkrijgen in de supermarkt, maar het is niet altijd lekker en al helemaal niet hetzelfde. Doorbreek juist dat patroon en ontdek een heel nieuwe wereld van voeding.

4. Welke producten heb je altijd in huis?

Edelgistvlokken, haverdrink, hummus en pindakaas

5. Wie jou volgt weet dat je ook een moestuin hebt, waarom ben je hiermee begonnen?

Ik heb altijd ontzettend gehouden van het buiten zijn. Mijn interesse is echt gewekt een aantal jaren geleden toen ik in aanraking kwam met permacultuur. Ik wilde zo graag een tuin volgens de principes van permacultuur. Ik ben de moestuin begonnen om mijn eigen groenten te kweken zodat ik kan koken vanuit mijn eigen tuin. Met producten uit het seizoen en van hier. Twee dingen die ik heel erg belangrijk vind.

6. Je geeft ook masterclasses over plantaardig koken, waarom ben je deze gaan geven en wat kunnen mensen verwachten?

Ik heb een half jaar geleden een Masterclass Plantaardig eten ontwikkeld. Ik wil mensen leren om om te denken. Niet denken vanuit wat je mist, maar vanuit wat je hebt. Er is zoveel groente en je kan eindeloos variëren. Ik vertel heel veel over wat voeding voor je gezondheid doet en ik laat zien hoe je een heel eenvoudige, maar heerlijke maaltijd maakt. Recept krijg je opgestuurd. Deze masterclass krijgt een nieuw jasje en diet is volgende maand klaar. Ik neem alles opnieuw op en ga echt koken in plaats van video’s te laten zien.


Ook komt eind deze maand mijn workshop Vegan broodbeleg online. Ik maak vijf soort broodbeleg met groenten uit dit seizoen. Ik geef er informatie bij over de voordelen. Daarnaast maak ik een wat luxer beleg voor bijvoorbeeld in het weekend wanneer je meer tijd hebt.


Ik heb een drie maanden plantaardig-traject. Al drie mensen doen mee! Ik begeleid je drie maanden lang om stappen te zetten naar een plantaardig(er) eetpatroon. Ik ga nog dieper in op de gezondheid, het dierenleed en ik kijk echt samen met je naar je eet- en leefpatroon zodat je de juiste stappen kunt zetten.


Nu net heb ik mijn eerst e-book gelanceerd. Gratis te downloaden. Vijf tips om te starten met een plantaardig(er) eetpatroon.


Oh, ik zou het bijna vergeten, maar je kunt bij mij ook een diner voor 2 boeken. Ik kom dan bij je thuis koken, een plantaardig 3 gangen menu met een flesje wijn.


7. Wat is jouw favoriete…


Gerecht: soep en risotto


Keuken: geen speciale voorkeur


Eetadres: Happy Food and Health


Instagram-pagina: Plantbased Dennis, pbn en alle varianten daarop (food, health, fitness)


Informatieve Film: Forks over Knives


Quote: Laat voeding uw medicijn zijn en medicijn uw voeding.


Neem vooral een kijkje op het blog van Suzan: Suzan Plantaardig en mocht je het leuk vinden om ook over jouw plantaardige avontuur te vertellen, stuur mij dan een berichtje.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page