top of page

Plantaardige vragen aan Sanne

In de serie 'Plantaardige vragen aan' vraag ik anderen die net zoals ik plantaardig eten over hun ervaring. Deze keer is dat Sanne van Vegan Keukenverhalen en praten we over de reden waarom ze plantaardig is gaan eten, waar ze het meeste moeite mee had en deelt ze haar beste tip. Lees snel verder.

1. Wie ben je en waarom ben je plantaardig gaan eten?

Ik ben Sanne. Ik ben sinds jongs af aan vegetariër en was al een paar jaar bezig met de switch naar plantaardig eten. Het is nu een jaar geleden dat ik definitief ben gestopt met dierlijke producten eten. Ik heb mij nooit écht beseft dat de eier- en zuivelindustrie misschien nog wel erger is dan de vleesindustrie. Toen die gedachte bij mij begon te landen en ik alleen maar nare beelden in mijn hoofd bleef zien bij elke hap die ik nam, is het echt heel snel gegaan. Toen ik ook nog eens ziek werd op reis en misselijk was van alle eieren en kaas die ik voorgeschoteld kreeg was dat het laatste zetje dat ik nodig had.


2. Waar had je het meeste moeite mee toen je plantaardig ging eten?

De aanloop naar volledig plantaardig eten heeft best even geduurd bij mij. Zo lang ik nog geen definitieve keuze had gemaakt gaf ik mijzelf de ruimte om toch weer terug te vallen op de producten die ik kende. Toen de knop eenmaal definitief om was bleek ik eigenlijk nergens moeite mee te hebben. Ik stond zo erg achter de keuze dat het helemaal niet erg was als er een situatie ontstond die je als lastig zou kunnen ervaren. Het was natuurlijk allemaal heel erg zoeken en aftasten in het begin, maar als dat nou is wat ik moet doen voor minder dierenleed dan hoor je mij niet klagen. Je moet het natuurlijk wel iets makkelijker voor jezelf maken door altijd een stapje vooruit te denken, zeker als er anderen bij betrokken zijn. Wees niet bang om jezelf en anderen uit te dagen. Door erover te praten is er vaak heel veel mogelijk is mijn ervaring.


3. Wat heeft plantaardig eten jou opgeleverd?

Naast directe voordelen als minder snel aankomen, gezonde buik en een betere nachtrust omdat ik weet dat ik niet langer bijdraagt aan lijden, heeft het ook heel veel strijdlust in mij aangewakkerd. Ik wil harder dan ooit vechten voor verandering in deze wereld en mensen hun ogen openen, al moet ik ze allemaal aan de hand meenemen.


4. Welke producten heb je altijd in huis?

Havermelk van oatly, vegan bacon van diverse merken, Alpro yoghurt, plantenmargarine, tarwegluten, tempeh, tofu en de halve toko aan Aziatische ingrediënten (want variëren in geur en smaak is heel erg belangrijk)


5. Wat is jouw beste tip voor andere die ook plantaardig willen eten?

Een langzaam proces is een duurzaam proces. Je kan natuurlijk van de één op de andere dag switchen, maar dan is het risico groot dat het te veel verandering tegelijkertijd is en dat je het gevoel gaat krijgen dat je het toch allemaal niet goed kan doen. Beter is om het in je eigen tempo te doen door elke keer een onderdeel in je eetpatroon aan te passen. Zo raak je niet lost en alle beetjes helpen al. Laat je niet gek maken door kritische vragen. Dat jij een keuze hebt gemaakt betekent niet dat je ook alle antwoorden moet hebben (dat hebben non-vegans namelijk ook niet).


6. Waar gaat Vegan Keukenverhalen over en waarom ben je deze Instagram pagina begonnen?

Ik grijp altijd elke kans aan om met mensen over veganisme, bakken en koken te praten. Steeds meer mensen begonnen te vragen hoe ze bepaalde dingen konden vervangen en of ik nog tips had voor recepten. Al lange tijd zat ik te denken om hier iets mee te gaan doen, en op een dag voelde ik dat ik gewoon moest beginnen. Ik heb dit account geopend en een uur later stond mijn introductievideo online. Nu ben ik nog een beetje zoekende naar de tone of voice van mijn account. Het liefst zou ik van de daken schreeuwen: "stop alsjeblieft met het eten van dierlijke producten", maar ik weet dat ik juist de mensen die ik graag wil bereiken hiermee zou kunnen afschrikken. Ik wil mijn volgers aanspreken, maar niet aanvallen. Maar dat gaat wel goedkomen. In de tussentijd blijf ik lekker bakken en koken!


7. Wat is jouw favoriete…


Gerecht: ik kan niet kiezen tussen Indiase dahl en sticky tempeh (beide recepten via mijn IGaccount)


Keuken: Indiaas, zonder twijfel.


Eetadres: Carla's Conditorie (ongegeneerd mijn eigen zaakje even promoten) voor koekjes en taartjes. Qua restaurant staat Vanplanten bij mij voor heerlijke gerechten. Beiden in Utrecht.


Instagram-pagina: Edgy Veg


Informatieve Film: Earthlings


Quote: Mensen doen wat ze kunnen. Als je beter weet, doe je beter.


Neem vooral een kijkje op het blog van Sanne: Vegan Keukenverhalen en mocht je het leuk vinden om ook over jouw plantaardige avontuur te vertellen, stuur mij dan een berichtje.

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page