top of page

Plantaardige vragen aan Sacha

In de serie 'Plantaardige vragen aan' vraag ik anderen die net zoals ik plantaardig eten over hun ervaring. Deze keer is dat Sacha en praten we over de reden waarom ze plantaardig is gaan eten, wat ze had willen weten toen ze net begon en deelt ze haar beste tip. Lees snel verder.

1. Wie ben je en waarom ben je plantaardig gaan eten?

Hoi! Ik ben Sacha, 24 jaar, trotse Amsterdammer, afgestudeerd HBO’er van de opleiding Biologie, Voeding en Gezondheid en ik ben geboren met twee kromme pinken (haha! Dit weet bijna niemand denk ik).


Toen ik nog niet eens kon praten, namen mijn ouders mij mee naar alle dieren in de omgeving. De kinderboerderij, de dierentuin, de eendjes bij de vijver en toen ik 5 werd, mocht ik gaan paardrijden (dat wilde ik al vanaf dat ik 2 was). Dieren waren mijn grootste interesse en liefde! Met een grote homp vlees kon je mij niet blij maken, maar toch waren vlees en andere dierlijke producten verweven in mijn eet- en leefpatroon. Ik at regelmatig vlees als broodbeleg, kaas en salami op pizza, aardig wat kip, hüttenkäse en wei-poeder, zodat mijn spieren beter zouden herstellen na de krachttraining en ja, taart ging er altijd in (want een echte snoepkont ben ik zeker).


Vorig jaar keken mijn vriend en ik de documentaire “Our Planet”, met David Attenborough. Prachtig! Maar helaas ook heel triest, omdat wij mensen met onze wensen de hele aarde kapot maken. Vanaf dat moment gingen wij de uitdaging aan en wilden we een week veganistisch eten. Een aantal docu's en weken plantaardig eten verder, wilden we niet meer anders. Hoe meer ik te weten kwam, hoe meer ik dierlijke producten wilde vermijden. Al snel aten we volledig plantaardig!


2. Wat weet je nu en had je eigenlijk willen weten toen je begon?

Ik had een heel verhaal getypt, maar eigenlijk is er maar één ding wat nodig was: iemand die het bord voor m'n kop weghaalde en mij liet zien hoe gruwelijk deze industrie is. De dieren staan niet blij in de wei en hebben geen fijn leven. Ze overlijden niet aan ouderdom en sterven niet vredig, zonder angst. Aan de andere kant had ik willen weten dat plantaardig eten op alle vlakken voordelen met zich meebrengt en het zeker niet moeilijk, duur of extreem is.

3. Heeft je keuze ook invloed op anderen?

Zeker! Ik ben super trots, omdat mijn vriend dus ook volledig plantaardig is blijven eten en leven. Daarnaast is het natuurlijk geen geheim en praat ik er graag over met anderen, vooral als er wederzijdse interesse en respect is! Er zijn aardig wat mensen die mij met trots vertellen dat zij meer vegetarisch of zelfs veganistisch zijn gaan eten, omdat ze meer bewust zijn geworden (mede door mij). Dat vind ik het mooiste en meest dankbare wat er is, vooral voor de dieren die niet voor zichzelf kunnen opkomen. Ook mijn vleesetende vader is meer gaan nadenken en maakt allerlei vegan gerechten als we op bezoek komen. Love it!


4. Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

Ik word heel blij van een mandje vol met kleurrijke groente en fruit, maar ook de kaneelbroodjes van de Albert Heijn of Lotus speculoos-crème koekjes passen wel in mijn ultieme mandje, hihi.


5. Op Instagram is duidelijk te zien dat je plantaardig eet, waarom ben je dit openlijk gaan delen en krijg je wel eens vervelende reacties?

Plantaardig eten heeft mij zoveel voordelen gebracht. Ik voel me fitter, beter, niet meer schuldig en in lijn met mijn waarden en normen. Eigenlijk ontdekte ik ook pas alle narigheid achter de dierlijke industrie, nadat ik plantaardig was gaan eten. Ik vind dat de waarheid veel meer aan het licht moet komen bij iedereen. Ik wil met mijn Instagram een deel van deze gruwelijke waarheid laten zien, maar aan de andere kant ook het alternatief bieden en laten zien hoe makkelijk en lekker plantaardig eten kan zijn!


Gelukkig krijg ik weinig negatieve reacties. Soms maken mensen vreemde of vervelend grapjes, maar daar probeer ik me weinig van aan te trekken. Ik weet hoe ik erover denk en waar ik het allemaal voor doe, hopelijk zien deze mensen dat ook op een dag in!

6. Wat is jouw beste tip voor anderen die ook plantaardig willen eten?

Wees niet te streng voor jezelf en maak het jezelf makkelijk! Elke stap, is een stap in de goede richting. In het begin aten wij ook nog kaas, “omdat het zo lekker was”. Voel je dan niet schuldig (I did), omdat je nog kaas eet. Wees trots dat je voor de rest wel zo goed als plantaardig eet! Neem jouw favoriete gerechten en probeer voor de dierlijke ingrediënten, plantaardige alternatieven te vinden. En als je er niet uit komt of je hebt geen idee waar te beginnen, zoek hulp! Er zijn zoveel toegankelijke personen en websites die jou hiermee kunnen helpen!


7. Wat is jouw favoriete…


Gerecht: taugé, ui en tofu gebakken in ketjap met rijst, sperziebonen, zelfgemaakte pindasaus en kroepoek. Lekker makkelijk en super smaakvol!


Keuken: Mexicaans


Eetadres: thuis hihi (we hebben verder nog niet veel vegan ontdekt buiten de deur!)


Instagram-pagina: @dietistsilla


Informatieve Film: Our Planet


Quote: Alles kan, als je maar wilt!


Neem vooral een kijkje op de Instagram van Sacha en mocht je het leuk vinden om ook over jouw plantaardige avontuur te vertellen, stuur mij dan een berichtje.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page