top of page

Plantaardige vragen aan Priscilla

In de serie ‘Plantaardige vragen aan’ vraag ik aan anderen die net zoals ik plantaardig eten over hun ervaring. Deze keer is dat Priscilla van Dietistenpraktijk Silla. We praten over de reden waarom ze plantaardig is gaan eten, wat plantaardig eten haar heeft opgeleverd en deelt ze haar beste tip. Lees snel verder.

1. Wie ben je en waarom ben je plantaardig gaan eten?

Ik ben Priscilla Weterings 33 jaar, woonachtig in ‘s-Gravenzande, en diëtiste van beroep. Ik woon gezellig samen met man en hond. Er zijn meerdere redenen waarom ik plantaardig ben gaan eten. Sinds m’n 19e eet ik vegetarisch, en zodra ik me er bewust van werd wat er qua dierenleed speelt bij zuivel, eieren en kaas wilde ik graag meer plantaardig gaan eten. De overstap naar volledig plantaardig heeft wel een tijdje geduurd. Echt wel jaren. Daarnaast spelen ook de redenen milieu en gezondheid mee.

2. Je werkt als diëtiste, hoe reageren mensen op jouw plantaardige aanpak?

Iedereen is bij mij welkom voor voedingsadvies. Of je nou vegetarisch, veganistisch of vlees/vis/zuivel/eieren eet. Het mooie is dat plantaardig eten, en dan bedoel ik onbewerkt plantaardig (dus geen vegan shoarma en gebak etc.) óók je gezondheid bevordert. Bijvoorbeeld bij het verhogen van je weerstaand, of bij reuma, een te hoog cholesterol, hart- en vaatziekten, diabetes etc. Ik leg dit altijd aan de mensen voor, en probeer uit te leggen waarom dat dan zo werkt. Soms laat ik onderzoeken zien of ondersteun ik het visueel met plaatjes. Ik vind het belangrijk dat mensen het ook écht begrijpen. Daarnaast, als je wilt afvallen.. Dan kan (onbewerkt) plantaardig eten je ook heel erg helpen. Groenten, fruit, volkoren granen en peulvruchten nemen veel ruimte in beslag in je maag. Tegenover weinig calorieën. Dus veel eten, een vol gevoel, meer energie én toch afvallen. Nog 2 andere voordelen van meer onbewerkt plantaardig eten: de resultaten zijn snel merkbaar (zoals bijvoorbeeld meer energie) en 80% plantaardig werkt ook al heel goed! Je hoeft niet helemaal om, om gezondheidsvoordelen te kunnen plukken.


3. Zou je met ons je beste tip willen delen voor mensen die ook plantaardig willen eten?

Probeer het per maaltijd aan te pakken en niet alles in 1 keer te doen. Dat kan wat overweldigend zijn. Begin bijvoorbeeld eerst bij het ontbijt. Of ga eens wat makkelijke plantaardige recepten uitproberen voor het avondeten en neem daar tijd voor. Zodat je daar handigheid in krijgt en deze recepten ook op tafel kan toveren na je werk of school, als je wat minder tijd of zin hebt. En qua zuivel kun je gemakkelijk overstappen door plantaardige yoghurt of melk te gebruiken.


4. Wat heeft plantaardig eten jou opgeleverd?

Heel veel! Ik eet tegenwoordig veel meer fruit, groenten, peulvruchten, noten, zaden en volkoren granen. Veel meer variatie in m’n eten en ook veel meer onbewerkte producten. Dat onbewerkte is voor mij erg belangrijk geweest, zo puur mogelijk, zonder olie en suiker. Maar toch smakelijk hoor! Don’t worry! Heb het idee dat ik een stuk gezonder ben en veel meer energie heb. De brainfog die ik regelmatig had, een soort mistig gevoel in m’n hoofd is weg. Ben veel minder vaak snotterig of grieperig. En ook m’n menstruatiepijnen zijn flink afgenomen. Ik had behoorlijke heftige pijnen meerdere dagen lang, maar die zijn nu afgenomen tot een lichte kramp die slechts 1 dag duurt. M’n stoelgang is ook stukken beter en regelmatig. M’n man had een te hoog cholesterol, dat was al wat gezakt toen hij ook vegetarisch ging eten, maar dat is nu helemaal normaal en gezond sinds we plantaardig eten. Oja, en ook de eczeem op z’n hoofd is verdwenen. En waar ik vroeger een hekel had om in de keuken te staan, vind ik het steeds leuker worden om dingen uit te proberen. M’n man zei laatst dat hij nu zichzelf niet meer hypocriet voelt als hij lekker met de hond knuffelt. Want waarom de hond wel knuffelen, maar de dieren in de industrie laten lijden. Dat vond ik mooi gezegd en zo voel ik het ook! Ik kan eigenlijk uren over de voordelen doorgaan..


5. Wat kunnen we standaard in jouw boodschappenmandje vinden?

Kiwi’s, mandarijnen, broccoli, bananen, gember, spinazie, rucola, aardbeien en blauwe bessen. En volkorenbrood, 4 granen vlokken, sojayoghurt en havermelk. Dat is eigenlijk standaard wat wekelijks terugkomt in het mandje. De peulvruchten (gedroogd) en noten kopen we groot in en staan opgeslagen in onze voorraadkast. Voor de rest vooral veel variatie!


6. Heb je ook een plantaardige blunder?

Geloof daar niet zo in. Mijn intentie is om zoveel mogelijk plantaardig te eten en dit dan ook zo in te kopen. Maar als ik op bezoek ben bij familie of vrienden ben ik wat makkelijker. Als iemand dan speciaal iets voor mij heeft gemaakt of in huis gehaald en daar zitten dan restjes in van zuivel/kaas of ei, dan doe ik daar niet moeilijk over of ik eet dan het deel van de maaltijd waar dat dan niet inzit. Het is nu toch al aangeschaft, en in de prullenbak vind ik dan ook zonde. Hetzelfde geldt voor sommige producten die ik aanschaf waar dan toch nog ei/melk in blijkt te zitten. Ik maak het gewoon op.


7. Wat is jouw favoriete…


Gerecht: Romige zwarte bonen quesadilla's, maar eigenlijk kan dat elke dag anders zijn.


Keuken: Whole Foods plant-based (als dat een keuken is)


Eetadres: Veggies on Fire in Den Haag


Instagram-pagina: Plant_Proof


Informatieve Film: Forks over Knives


Quote: Van Michael Pollan: "Eat food, not too much, mostly plants." Uit het boek: Een pleidooi voor echt eten


Neem vooral een kijkje op de website van Priscilla: Dietistenpraktijk Silla en mocht je het leuk vinden om ook over jouw plantaardige avontuur te vertellen, stuur mij dan een berichtje.

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page