top of page

Plantaardige vragen aan Chantal

In de serie ‘Plantaardige vragen aan’ vraag ik aan anderen die net zoals ik plantaardig eten over hun ervaring. Deze keer is dat Chantal van Een beetje groener. We praten over de reden waarom ze plantaardig is gaan eten, waar ze het meeste moeite mee had en deelt ze haar beste tip. Lees snel verder.

1. Wie ben je en waarom ben je plantaardig gaan eten?

Hoi! Ik ben Chantal Hermus, 30 jaar, en oprichtster van mijn blog: Een Beetje Groener. Hoewel ik al jaren bezig ben met minder dierlijke producten eten, heb ik in maart 2020 pas de stap gezet om voor 90% plantaardig te gaan eten. Inmiddels wordt het eigenlijk alleen maar meer. Plantaardig eten is namelijk super lekker en ik voel me zoveel beter! De voornaamste reden om plantaardig te gaan eten was eigenlijk simpelweg dat het eten van dierlijke producten niet meer goed voelde (zowel lichamelijk als mentaal), ookal was het niet meer elke dag. Ik wilde kijken of het niet gewoon zonder dierlijke producten kon. De corona crisis bood me die mogelijkheid, aangezien toen alle etentjes, borrels en feestjes van de baan waren en ik heel veel tijd had om te koken en uit te proberen.

2. Waar had je het meeste moeite mee toen je plantaardig ging eten?

Plantaardig koken is easy, in de supermarkt is zat keuze. Wat ik moeilijk vond, is niet meer zomaar een willekeurig restaurant inlopen en verwachten dat er genoeg keuze is. Ik was echt een mega foodie, dus dat was wel even gek. Gelukkig kan ik nu nog steeds een foodie zijn, alleen dan in andere restaurants. Die zijn echt niet minder goed! Wat ik wel echt moeilijk vond, was leren over dierenleed. Ergens in mijn achterhoofd had ik wel een vermoeden dat de vlees-, zuivel- en eierindustrie niet echt heel diervriendelijk kon zijn, maar de waarheid was voor mij best wel schokkend. Het was alsof ik opeens soort van wakker werd geschud, en ik heb me best verdrietig gevoeld over het feit dat ik daar onbewust en indirect aan bij heb gedragen. Een soort schuldgevoel, en verbijstering dat dit anno 2020 nog kan gebeuren. Het sterkt me wel in mijn keuze om voor plantaardig te kiezen en om ook anderen te inspireren.

3. Wat is jouw beste tip voor andere die ook plantaardig willen eten?

Kijk je ogen uit naar heerlijke recepten op blogs, Pinterest en Instagram. Maar ga ook eens op onderzoek uit in je supermarkt. Er is zó veel mogelijk! Je hoeft echt helemaal niets te missen. Wel belangrijk: zoek ook naar informatie die je helpt om echt op een gezonde manier plantaardig te leven. Vegan ijs is fantastisch voor af en toe uiteraard, maar gezond eten blijft belangrijk. En voor de rest: doe het gewoon, begin ergens. Misschien wil je eerst alleen vlees en vis uit je eetpatroon halen, of kies je juist als eerste ervoor om zuivel te schrappen voor dat je verdere stappen onderneemt. Misschien stop je juist in één keer met alle dierlijke producten. Soms zal je misschien nog eens terugvallen of per ongeluk de ingrediëntenlijst verkeerd lezen. So be it. Denk niet dat je het gelijk perfect hoeft te doen om verschil te maken. Elke stap telt. Blijf leren en blijf stappen zetten, laat je niet ontmoedigen als het een keer mis gaat.


4. Heeft jouw keuze invloed op andere?

Ja, in goede zin! Mijn man was een échte liefhebber van alle dierlijke producten. Nu eet hij thuis veganistisch en buiten de deur vegetarisch. Voor hem een enorme stap, waar ik super trots op ben. Ook mijn schoonouders van 70+ koken nu veganistisch voor ons als we bij hen zijn, en eten dan zelf ook veganistisch mee. Geweldig! Ik heb een collega die dankzij mijn inspiratie gestopt is met vlees eten, een oom die ook aan de groente smoothies is gegaan, en andere vrienden en familieleden die al vaker kiezen voor plantaardig. Daarnaast krijg regelmatig berichtjes van lezers die helemaal enthousiast zijn over een recept. Dat vind ik echt supertof.


5. Wat zit er in jouw ultieme boodschappenmandje?

Het grootste gedeelte van mijn boodschappen bestaat uit groente en fruit. Ik ben gek op allerlei bladgroenten voor mijn smoothies. Verder koop ik regelmatig avocado’s, bieten, courgette, champignons, komkommer, paprika en verse kruiden. Maar ook diepvries groenten zoals doperwtjes, pompoen en edamame boontjes worden veel gebruikt. Daarnaast koop ik fruit zoals mango, bessen, frambozen, aardbeien en druiven. Ik wissel graag af en eet alle kleuren van de regenboog. Een minder groot gedeelte bestaat uit noten, granen (zoals volkoren pasta en havermout), rijst, en vleesvervangers (zoals tofu, vegan burgers of vegan shoarma!). Tot slot nog lekker veel smaakmakers (bijvoorbeeld sojasaus, sriracha, sesamolie..) en natuurlijk ook af en toe wat lekkers, zoals vegan chocolade, ijs of koekjes. Ik plan mijn weekmenu en benodigde boodschappen altijd vooruit, dus ik eet heel gevarieerd. En vooral heel lekker!


6. Waar gaat een beetje groener over en waarom ben je een blog begonnen?

Een Beetje Groener heb ik opgericht in mei 2020, en is dus nog heel jong. Mijn doel is anderen te inspireren om hun leven ook een beetje groener in te richten. Zeker de mensen die nog niet zo goed thuis zijn in plantaardig eten, wil ik graag helpen om de eerste stappen te zetten.


De kleur groen staat voor mij voor (grotendeels) plantaardig/vegan eten. Maar ook voor lekker bewegen en de natuur opzoeken. Groen is ook de kleur van rust en ontspanning, én natuurlijke verzorgingsproducten worden vaak ook ‘groen’ genoemd. Dat zijn dan ook de onderwerpen die je terug vindt op Een Beetje Groener.

Ik deel graag lekkere (en vaak heel makkelijke) plantaardige recepten en tips om lekker vegan buiten de deur te eten of bij je thuis te laten bezorgen. Maar ik schrijf ook graag over yoga, ik test verzorgingsproducten, en ik geef je tips om lekker te kunnen slapen of tijd voor jezelf in te plannen.

Kortom, alles voor een leven wat net een beetje groener is!

7. Wat is jouw favoriete…


Gerecht: Oef, die is lastig. Ik kan echt niet kiezen! Ik ben gek op vegan sushi en poké bowls, raw taartjes van noten en fruit, groentesmoothies (grote fan hier!), vegan burgers, pasta gerechten en curry’s. En nog veel meer! Ik kies graag voor comfort food, maar dan wel een gezonde(re) variant.


Keuken: Eigenlijk allemaal, maar mijn voorkeur gaat vaak uit naar Aziatisch en Italiaans


Eetadres: VanPlanten in Utrecht. Dit is echt mijn favorieten vegan restaurant. Nog niet helemaal overtuigd hoe lekker plantaardig eten kan zijn? Ga dan vooral hier heen.


Instagram-pagina: Kimberly Snyder en Boho Beautiful zijn mijn inspiratiebronnen. Voor food inspiratie is Vegspirationfeed en Rawnice ook fijn! Vooral de kleurige vegan gerechten van Rawnice maken mij happy.


Informatieve Film: What the Health (Netflix) was de documentaire die mij inspireerde om helemaal plantaardig te gaan eten voor mijn eigen gezondheid. Cowspiracy was een eyeopener als het gaat om het milieu. Dominion was veruit de verdrietigste, puur gericht op dierenleed in de industrie.


Quote: “Progress, not perfection”

Neem vooral een kijkje op het blog van Chantal: Een beetje groener en mocht je het leuk vinden om ook over jouw plantaardige avontuur te vertellen, stuur mij dan een berichtje.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page