top of page

10X onze favorieten Bollywood films

Bij Bollywood films denk je waarschijnlijk al snel aan veel drama en muziek, zo dacht ik 'Daniëlle' er in ieder geval altijd over. Toen ik Amit leerde kennen werd ik al snel over gehaald om toch een keer een Bollywood film te kijken en ik was direct verkocht. De film was namelijk heel anders dan ik had verwacht. Net zoals in Hollywood, heb je ook in Bollywood films allerlei verschillende genres en ik houd vooral van de Bollywood films met een verhaald.

Wij delen graag onze favoriete met jullie, waarvan de meeste te vinden zijn op Netflix of Amazon Prime:


LION


Dit is eigenlijk geen Bollywood film, maar een Australisch-Amerikaanse-Britse dramafilm. Toch hoort deze film gewoon in dit rijtje thuis. Het gaat over een Indiase jongen Saroo, die op vijfjarige wordt gescheiden van zijn broer en moeder, wanneer hij in een lege trein stap die wegrijdt. Hij komt in een andere stad terecht waar hij de taal niet spreek en op straat moet overleven. Uiteindelijk komt hij in een weeshuis terecht en wordt geadopteerd door een Australisch echtpaar. Op latere leeftijd kan hij India en zijn familie maar niet loslaten.


Film uit 2016 - staat op Netflix


DANGAL


Het is een biografische sportdrama dat het verhaal verteld van Mahavir Singh Phogat. Hij is een voormalig worstelaar, die besluit zijn droom te vervullen om een ​​gouden medaille voor zijn land te winnen door zijn dochters op te leiden voor de Commonwealth Games, ondanks de bestaande sociale stigma's.


TOILET-EK PREM KATHA


In veel delen van India hebben mensen thuis geen toilet. Voornamelijk in landelijke gebieden is het een culturele overtuiging dat toiletten vies zijn en niet dicht bij huis zouden moeten zijn. Daarom gaan alle vrouwen, samen op een vaste tijd van de dag de velden in om hun behoefte te doen. In de film zie je hoe een stel (met verschillende achtergronden) deze challenge aangaat.


KABIR SINGH


Deze film gaat over een man die smoorverliefd is op een meisje. Hij lijdt aan een persoonlijkheidsstoornis waardoor hij heel snel zijn geduld verliest en extreem bezitterig is over zijn liefde.


MY NAME IS KHAN


Dit is misschien wel de favoriete film van ons samen, waar de koning van de Bollywood films: Shahrukh Khan de rol speelt van Rizwan Khan. Hij lijdt aan het Asperger-syndroom, een hoge vorm van autisme die socialisatie bemoeilijkt. Na 9/11 wordt hij in de VS gediscrimineerd vanwege zijn religie en achternaam. Dit leidt er zelfs toe dat zijn vrouw hem verlaat. Hij beloofd haar dat hij de president van Amerika gaat opzoeken om te vertellen dat zijn naam Khan is en dat hij geen terrorist is.


LAGAAN


Een klassieker die de Oscars heeft gehaald. Deze film speelt zich af op het platteland van India tijdens de Britse overheersing toen arme boeren hoge belastingen moesten betalen, ongeacht hoe goed of slecht het seizoen was. Een groep dorpelingen, oner leiding van Bhuvan (Aamir Khan) gaat de uitdaging van de Britse gouverneur aan om hem te verslaan met hun sport cricket, om zo voor 3 jaar van alle belastingen te worden verlost.


HINDI MEDIUM


Als je in India een hoge status wilt uitstralen, moet je goed Engels spreken. Helaas kunnen Raj (gespeeld door Irfan Khan) en zijn vrouw geen Engels spreken. Ze doen hun best om hun dochter een opleiding te geven van een gerenommeerde school. Als ze horen dat haar achtergrond haar tegenhoudt, doen ze er alles aan om ervoor te zorgen dat ze toch op een goed school terechtkomt.


TAARE ZAMEEN PAR


Dit is een van de favoriete films van Daniëlle. Deze film vergroot namelijk het bewustzijn over dyslexie en laat zien hoe met de juiste begeleiding van een goede mentor zwaktes kunnen worden omgezet in sterke punten.

SWADES


Deze film gaat over Mohan (Shah Rukh Khan), een Indiase expat in dienst bij NASA. Hij reist naar zijn land om zijn geliefde oppas, Kaveri, op te sporen. Tijdens zijn verblijf pleit hij voor hervormingen in een dorp. In het proces voert hij een innerlijke strijd om te blijven of naar de VS te vertrekken.


DELHI CRIME


Geen film dit keer, maar een serie met 7 aflevering. Het is een misdaaddrama, gebaseerd op een van de meest bekende groepsverkrachtingszaak in Delhi. In de serie volg je het politieonderzoek naar de vondst van de mannen die de misdaad hebben gepleegd.

0 opmerkingen

Comments


bottom of page