top of page

Hoe ons dieet is veranderd in India?

We wonen nu ruim 2 maanden in India en hoewel we thuis ook voornamelijk plantaardig Indiaas eten aten, is er nog steeds veel verandering in onze voeding. Gelukkig op een positieve manier en we vertellen jullie er graag meer over!


We eten veel verschillende soorten fruit en groenten


De verscheidenheid en hoeveelheid groenten die in India te vinden zijn, is gewoonweg ongelooflijk. Bij de familie van Amit wordt elke week meer dan 20 kg fruit en groenten besteld (voor 6 personen) De reden hiervoor is dat in India de 3 hoofdmaaltijden - ontbijt, lunch en diner allemaal in grote hoeveelheden groenten worden geladen. Dit heeft ertoe geleid dat we in een korte periode best wat gewicht hebben verloren en bijna geen snacks hebben gegeten, omdat grote maaltijden, rijk aan vezels, ons lang een vol gevoel geven.

Wij kweken onze eigen kruiden en groentes


Amits familie heeft een groot balkon, waar ze planten hebben staan met kruiden zoals munt, koriander, kerrieblaadjes en zelfs geneeskrachtige planten zoals de heilige Indiase basilicum, die elke dag wordt gebruikt om chai-thee te bereiden. Ook hebben we in november een hydrocultuursysteem besteld, waarbij bladgroenten kunnen groeien in voedselrijk water. Voedingsstoffen kunnen worden bereid uit organisch afval dat overblijft uit de keuken, en dit circuleert voedselrijk water door een kleine elektrische pomp door het hele systeem te gebruiken. De salades groeien al goed en we kunnen niet wachten tot we echt uit eigen tuin kunnen eten.

Verder zijn er in India weinig grote supermarkten, wat betekend dat je ook minder in de buurt komt bij ongezond & bewerkt eten, zoals chips, koolzuurhoudende suikerhoudende dranken, koekjes. De ouders van Amit gaan nauwelijks naar de supermarkt en zelf komen we er misschien 1 keer in de 2 weken en dat is voornamelijk om soja melk en tofu te kopen. Maar het is wel aan het veranderen, omdat steeds meer grote bedrijven grote supermarktketens willen openen in heel India (vooral de grote steden). Maar de meeste mensen in India, zoals de familie van Amit, blijven hun groente en fruit kopen bij straatverkopers in India. En ze gaan naar kleine winkeltjes toe om linzen, bonen, granen, noten, rijst en tarwebloem te kopen.


Vanwege corona is het tegenwoordig ook mogelijk om je boodschappen thuis te laten bezorgen. Zo wordt er ongeveer 2 keer per week groente en fruit geleverd, dat afkomstig is van straatverkopers en ook de kleinere winkels leveren producten aan huis. Er is zelfs een app (in New Delhi) die je boodschappen vanaf 1 euro thuis bezorgt zonder extra kosten en ook nog binnen 15 minuten.

Onderstaand hebben we een lijst gemaakt van wat we hebben geleerd en dingen waar we op letten tijdens het doen van onze boodschappen:


1. Probeer je boodschappen online te bestellen


Waar vooral Daniëlle in Nederland graag naar de supermarkt ging om lekker rond te struinen, ziet ze nu ook het voordeel in van online bestellen. Op deze manier ben je namelijk veel bewuster van wat je koopt en wat je uitgeeft. Je koopt producten die je echt nodig hebt en komt minder in de verleiding om bewerkte producten te kopen.


2. Werk met een lijst bij het bezoeken van een supermarkt.


Wanneer thuis bestellen niet jouw ding is, of moeilijk is, maak dan een lijstje voordat je naar de supermarkt gaat. Ga ook niet naar de supermarkt als je honger hebt. Je hebt meer kans om ongezond voedsel te kopen als je dat doet. Om niet in de verleiding te komen kan je ook beter niet te vaak naar de supermarkt gaan.


3. Plantaardig/Vegan betekent niet altijd gezond


Als een product als vegan is, betekent dit niet dat het ook goed is voor je gezondheid. Probeer voor je gezondheid zo veel mogelijk onbewerkte producten te eten. Voeg veel bladgroenten, diverse soorten fruit en andere groenten, granen, linzen en noten toe aan je dieet. Een vuistregel is dat hoe minder geadverteerd het product is met flitsende afbeeldingen en tekst, hoe gezonder het is. Neem bijvoorbeeld broccoli vs vegan Ben & Jerry's ijs.


4. Denk voordat je iets eet na over hoe je je een uur na die maaltijd zult voelen

Chocolade, ijsjes, frietjes maken de genotgevende hormonen in ons lichaam vrij. De sterke dip komt echter na ongeveer een uur van het eten van deze vette, olieachtige producten. Probeer daarom altijd te denken hoe je je na het eten van een bepaald product gaat voelen.


5. Kweek je eigen kruiden en groenten

Tegenwoordig zijn er veel manieren om biologisch, pesticidenvrij fruit, groenten en kruiden te kweken in je eigen huis in je tuin, of zelfs op je eigen balkon. Probeer gebruik te maken van elke kleine ruimte die je hebt. Een koriander- en muntplant zijn heel gemakkelijk te kweken en te onderhouden.


We hopen dat je deze blog met plezier hebt gelezen. Heb je nog meer toe te voegen aan deze tips? Laat het ons weten!

0 opmerkingen

Comentários


bottom of page