Dit is een vraag die ons nogal eens wordt gesteld. Mensen zijn vaak verbaasd over hoe we ons geld verdienen met het geven van Indiase kookworkshops en daarvan kunnen rondkomen. In deze blog willen we enkele vragen beantwoorden die ons vaak worden gesteld.
Een achtergrond van onze reis tot nu toe
Rechtstreeks van de universiteit ben ik (Amit) bij mijn eerste baan bij een fruitimportbedrijf in Rotterdam gaan werken. Kort daarna kocht ik (met wat hulp van mijn ouders) een huis in Dordrecht en ging daar samenwonen met Daniëlle, die ook werk in de buurt vond. We hadden alles waar een starter in Nederland van zou dromen. Een eigen huis, auto, goed werk dat in veel delen van de wereld wordt geassocieerd met stabiliteit. Een paar jaar gingen zo voorbij en zowel Daniëlle als ik begonnen gefrustreerd te raken door onze dagelijkse routines. Bovendien begonnen we ons werk minder leuk te vinden, door de eentonigheid. Terwijl we elkaar leren kennen, domineerde onze gesprekken echt om dingen na te streven die we zinvol vinden en waar we een impact kunnen hebben op het welzijn van de mensen en het milieu. Onze banen konden niet verder verwijderd zijn van deze dromen. Maar na slechts twee jaar van dit leven, kwamen we vast te zitten en leek het moeilijk om uit de ratrace te komen. Wonen in Nederland is duur (zelfs met de striktste budgetten) en het is moeilijk om de rekeningen te betalen zonder werk, zelfs voor een paar maanden. Pauze nemen leek dus onmogelijk.
We hebben veel opties overwogen en ik (Amit) veranderde zelfs van baan, om er uiteindelijk achter te komen dat ik de nieuwe baan nog erger vond. Ondertussen zijn we getrouwd en zijn we tijdens de covid-lockdowns onze interesse voor koken met een breder publiek gaan delen via online kookworkshops. Toen de populariteit van de workshops eenmaal begon te groeien, dachten we dat het tijd was om dat op te pakken. We hadden nog steeds geen uitgestippeld plan, maar geloofden in het idee dat het leven een weg zal vinden. Dus zegden we onze baan op, besloten ons huis te verkopen en doken diep in het avontuur dat voor ons lag.
Dus hoe verdienen we nu ons geld?
Toen we onze baan opzegden, wisten we dat we door de hoge kosten in Nederland niet zo lang in staat zouden zijn om onze levensstijl zo te houden. En het geld dat binnenkwam met Hey Groentje was niet genoeg om dat te ondersteunen. Bovendien wilden we het geld dat we met de workshops verdienden terug investeren in Hey Groentje, door bijvoorbeeld een boek uit te brengen. De grootste kostenpost was ons huis, dus besloten we het te verkopen. Het was ook een mooie tijd om te verkopen, omdat de huizenmarkt in Nederland erg goed was voor verkopers. Ik betaalde mijn ouders het geld terug dat ik van hen had gekregen en er was nog steeds een aanzienlijk bedrag over vanwege de winst die we maakten op de verkoop, plus ons spaargeld.
We besloten een deel van dat geld te investeren en een deel contant te houden voor onvoorziede kosten. Eén ding was zeker, we wilden dit bedrag niet opgebruiken, anders zullen we op een dag terug moeten naar banen die we niet zinvol vinden, alleen om de rekeningen te betalen. Daarom hebben we ons verdiept in het onderwerp financiële onafhankelijkheid. Het belangrijkste dat we ervan leerden, was dat hoe lager de kosten om je levensstijl te ondersteunen, hoe meer tijd je hebt om je bedrijf en geld te laten groeien. We zijn ons zeer bewust van het geld dat we uitgeven en kunnen daarom als zuinig worden bestempeld in alles wat we doen, van backpacken door Europa met een tent tot elke euro bekijken die we uitgeven en ook werken tijdens het reizen. Dus, terugkomend op de vraag die we soms krijgen: verdienen we genoeg geld om de standaard levensstijl in Nederland te ondersteunen? Het antwoord is nee. Maar zijn we op de goede weg om ons bedrijf te laten groeien en hebben we genoeg tijd gekocht om rond te komen tot die tijd? Het antwoord is een grote ja!
Enkele laatste gedachten
We moeten ons afvragen, gaat het leven alleen over het werken in ongelukkige banen en onze rekeningen betalen? Als dat het geval is, hebben de meeste wilde dieren een veel beter leven dan wat wij als mensen hebben gecreëerd. Natuurlijk is status voor veel mensen van groot belang, maar niets is waardevoller dan vrijheid. De vrijheid om te doen wat je wilt, om je te concentreren op je passie en nog belangrijker, met volle teugen van het leven te genieten! Bovendien hoeft een milieubewust, duurzaam, minimalistisch leven geen cent te kosten, en door je passie op een duurzame manier te volgen, zou de wereld een veel gelukkiger plek zijn, waar maandagen niet deprimerend meer zijn en mensen uitkijken naar elke dag, in plaats van alleen naar het weekend. Wat ons betreft hebben we nog lang niet alles uitgezocht. Toch denken we dat we op de goede weg zijn.
Hopelijk beantwoordt dit artikel veel vragen die veel van onze volgers, vrienden en familie hebben over onze levensstijlkeuzes. Het leven is te kort, dus maak er het beste van voordat het voorbij is.
תגובות