top of page

Feiten en tips om voedselverspilling te minimaliseren

In tegenstelling tot wat velen misschien denken, wordt er in de wereld genoeg voedsel geproduceerd om iedereen te voeden. Het meeste van dit voedsel wordt helaas gevoerd aan dieren, die op hun beurt worden grootgebracht voor zuivel en vlees. Ook wordt een groot deel verspild door onder meer slecht beheer, transport, opslag, etc. In deze blog besteden we aandacht aan voedselverspilling. We zullen het hebben over enkele feiten over voedselverspilling, de meest voorkomende soorten voedselverspilling en manieren om voedselverspilling te voorkomen.

Enkele feiten over voedselverspilling

  • Een derde van al het voedsel dat voor menselijke consumptie wordt geproduceerd, wordt verspild, wat neerkomt op maar liefst 1,3 miljard ton voedsel per jaar.

  • Als voedselverspilling een land was, zou het na de VS en China de grootste uitstoter van broeikasgassen zijn.

  • Bijna de helft van alle geproduceerde groenten en fruit wordt verspild.

  • Tot 10% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen is afkomstig van voedsel dat wordt geproduceerd, maar nooit wordt gegeten.

  • Een op de 9 mensen heeft niet genoeg te eten, dat zijn 793 miljoen mensen.


De meest voorkomende soorten voedsel die worden verspild


1. Groenten en fruit

Bijna de helft van alle groenten en fruit die voor menselijke consumptie worden geproduceerd, eindigt als afval door droogte, plagen, problemen met opslag, transport en detailhandel.


2. Vlees & vis

Behalve dat er enorme hoeveelheden grondstoffen nodig zijn om ze te produceren, zorgen vlees en vis ook voor een grote hoeveelheid voedselverspilling. Meer dan 85% van 's werelds landbouwgrond is bestemd voor het fokken van dieren en het verbouwen van voedsel om ze te voeden. Bijna 35% van alle vis wordt verspild. Meer dan 27% van alle gevangen vis wordt weggegooid of rot aan dek voordat het wordt verkocht. Over de hele wereld worden meer dan 12 miljard dieren die zijn grootgebracht en geslacht voor voedsel, niet geconsumeerd.


3. Melk, yoghurt & kaas

Ongeveer 17% van de zuivelproducten wordt weggegooid en het meeste komt voor in huishoudens.


Hoewel voedselverspilling een grote uitdaging blijft in elke fase van de toeleveringsketen, kunnen wij als consumenten ervoor zorgen dat we de schade aan onze kant verminderen door enkele eenvoudige stappen te volgen.


Hoe voedselverspilling op individuele basis voorkomen?


1. Maak een boodschappenlijstje voor de hele week

Het plannen van het weekmenu is een van de belangrijkste stappen om zo min mogelijk voedsel te verspillen. Wanneer je plant wat je in een week zult eten, zul je zorgvuldig winkelen en ervoor zorgen dat het meeste van wat je koopt, wordt geconsumeerd.


2. Maak je koelkast elke twee weken schoon

Door je koelkast schoon te maken, kun je items identificeren die nog goed zijn om te consumeren, voordat ze verlopen. Als je je koelkast ½ keer per maand schoonmaakt, is de kans groot dat je spullen moet weggooien.


3. Leer uzelf over opslagtechnieken

Er is altijd een manier om de houdbaarheid van het voedsel dat men koopt te verlengen. Aardappelen, tomaten, knoflook, komkommer en uien mogen bijvoorbeeld nooit in de koelkast worden bewaard en blijven het langst goed bij kamertemperatuur. Wortelen, een van de meest verspilde groentesoorten, hebben de neiging te verschrompelen en uitdrogen. De beste manier om wortelen te bewaren is door ze in een bak gevuld met water te doen en vervolgens in de koelkast te bewaren. Het water zorgt voor de behoefte aan vocht om de houdbaarheid van de wortel te verlengen. Tegenwoordig zijn er op internet genoeg tips te vinden om de houdbaarheid van elke voedingssoort te verlengen. Door jezelf hierover voor te lichten, zorg je ervoor dat je niet op individueel niveau bijdraagt ​​aan dit probleem.


4. Wees creatief met restjes

Als je fruit over hebt, kun je het invriezen en gebruiken voor het maken van smoothies. Tomaten kunnen worden gebruikt om pastasauzen te maken. Er is altijd wel een tip of truc op internet te vinden om het beste gebruik te maken van overgebleven items in je koelkast.


Bronnen





0 opmerkingen

Kommentare


bottom of page