top of page

Bestaat de perfecte veganist?

Dit is niet iets waar ik mij vaak over uit, maar ik vind het eigenlijk te belangrijk om er niets over te delen op mijn website. Voor veel veganisten moet het gelijk helemaal perfect en dat snap ik wel, maar dit is niet heel uitnodigend voor mensen die er over na denken om vaker plantaardig te eten.

" Veganisme is een levensstijl waarbij – voor zover mogelijk en praktisch haalbaar – wordt afgezien van alle vormen van exploitatie van, en wreedheid naar, dieren voor eten, kleding of andere doeleinden."


Bovenstaand is de definitie van veganisme en dat is natuurlijk een fantastisch streven, maar in de praktijk kan dit lastig zijn. Want je hebt natuurlijk de voor de hand liggende dingen als melk en ei, maar er zitten soms ook dierlijke producten ergens in waar je het niet van verwacht. Je kan dan denken aan bepaalde e-nummers of alcoholische drankjes, maar ook medicijnen, kaarsen en lijm. Oh en wanneer je buiten komt, is er een grote kans dat je ook mieren, vliegen of andere insecten dood maakt. Natuurlijk niet bewust, maar het gebeurd wel.


Gelukkig is niemand perfect. Voor mij draait veganisme om je best doen en ik heb liever miljoenen mensen die hun best doen dan 10 veganisten die alles perfect doen.

Ongeveer 7 jaar geleden kwam voor mij het besef dat wat ik elke dag at, gewoon levende dieren waren. Iets dat ik natuurlijk wel wist, maar waar ik nooit eerder zo bij stil had gestaan en nu een verschrikkelijk idee vond. Hoe dit besef opeens kwam en hoe vervolgens mijn plantaardige avontuur eruit heeft gezien, kan je hier lezen. Om het in dit artikel kort te houden, begon ik zoals vele andere met het minderen van vlees tot uiteindelijk helemaal geen vlees meer. Maar ik begon steeds meer te lezen over de industrie en bekeek veel documentaires, hierdoor ging ik zonder het te merken steeds minder dierlijke producten eten. Eerst geen melk en yoghurt meer, vervolgens zei ik gedag tegen eieren en honing, later kwamen pas de kleine lettertjes als e-nummers. Sinds 2 jaar kan ik volmondig zeggen dat ik helemaal plantaardig eet, maar ook ik maak af en toe nog wel eens een foutje.


Afgelopen zomer bestelde ik bijvoorbeeld zonder erbij na te denken een patatje met mayonaise... thuis heb ik altijd vegan mayonaise, maar daar had ik bij het bestellen helemaal niet bij na gedacht. Pas toen ik het in mijn mond stopte, kwam ik erachter. Op zo'n moment eet ik het gewoon op, vind het namelijk zonde om weg te gooien. Oké op een enkel foutje na, eet ik dus helemaal plantaardig en probeer ik deze keuzes ook in het alledaagse leven door te trekken.


En wat ben ik blij dat mijn ogen zijn geopend! Maar nogmaals niemand is dus perfect en daarom geloof ik ook niet dat de perfecte veganist bestaat. De reden dat ik dit zo graag met je wilde delen is omdat ik het belangrijk vind dat je inziet dat alles wat je doet al beter is dan wanneer je niets zou doen. En begrijp mij niet verkeerd, wanneer je vaker kiest voor plantaardige voeding en minder dierlijke producten, is dit natuurlijk alleen maar goed. Maar wees niet te streng voor jezelf en probeer de veranderingen te maken die op dat moment goed voelen voor jou en wie weet ben je binnen no time helemaal om.


Dus normaals weet dat de perfecte veganist niet bestaat, dat het belangrijk is om te doen wat goed voelt voor jou en weet ook dat je niemand verantwoording hoeft af te leggen.

0 opmerkingen

留言


bottom of page