top of page

5x budget vleesvervangers

Ik hoor vaak van mensen dat ze veganistisch eten duur vinden, maar daar ben ik het helemaal niet mee eens! Het licht er namelijk helemaal aan wat je koopt in de supermarkt. Als je alleen maar dure vleesvervangers koopt zoals de Beyond Meat Burger van €5,99 voor 2 burgers, is het prijzig. Maar niemand verplicht jou deze dure producten te kopen. In dit artikel wil ik je laten zien dat er ook andere budget vleesvervangers zijn.

1. Peulvruchten

Dit is absoluut mijn favoriete vleesvervanger, er zijn zoveel verschillende peulvruchten en allemaal ontzettend voordeling. De gedroogde peulvruchten zijn het meest voordelig, zo heb je bij de Albert Heijn 900 gram rode linzen voor 2,25 euro en 900 gram kikkererwten al voor 1,79 euro. Peulvruchten in een pot zijn echter veel sneller klaar en qua voedingswaarden ook goed. Deze zijn ook voordelig want voor 800 gram bruine bonen betaal je 1.39 euro.


Peulvruchten zijn rijk aan koolhydraten, vezels, eiwitten, B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium, molybdeen en fosfor. Wel belangrijk om te vermelden is dat peulvruchten geen volwaardige vervangers zijn, omdat ze geen vitamine B12 bevatten, maar als het goed is neem je daar al een supplement voor.


2. Tofu

Is gestremde sojamelk en is dus gemaakt van sojabonen. Hierdoor ik tofu rijk aan eiwitten, onverzadigde vetten en mineralen zoals ijzer, calcium, magnesium, selenium en fosfor. Tofu bevat ook een aantal vitamines, maar dit is heel weinig en daarnaast bevat het ook geen vitamine B12.


Wel is het budgetproof, want voor 375 gram tofu betaal je 1,49 euro en bij een toko kan je het vaak nog voordeliger krijgen. Waar ik vroeger trouwens geen idee had wat ik met tofu moest, maak ik er nu de meest lekkere recepten mee, zoals een heerlijke pindakaas curry of eiersalade.


3. Tempeh

Net zoals tofu, is ook tempeh gemaakt van sojabonen, maar in dit product zijn de bonen gefermenteerd. Ze bevatten hierdoor dezelfde gezonde voedingsstoffen als tofu en geen vitamine B12. Ook in dit geval zal je tempeh in een toko voordeliger aantrekken, maar in de supermarkt betaal je zo'n 1,69 euro voor 250 gram. Tempeh kan je echt op tientallen manieren kruiden en heerlijk verwerken in een Aziatische gerecht met wok groente.


Noten

Waarschijnlijk denk je bij noten niet gelijk aan een budget vleesvervanger en dat snap ik, ze zijn nu eenmaal prijzig. Maar er zijn best vaak ook leuke aanbiedingen, zo koop ik bij de Lidl vaak 2 zakken noten voor 4 euro. Mocht je dit nu echt te duur vinden, koop dan gewoon pinda's. Qua voedingstoffen zijn ze ongeveer hetzelfde, maar dan stukken goedkoper. Neem uiteraard de ongezouten variant en hiervoor betaal je 85 cent per 250 gram.


Elke dag een hand noten of pinda's past binnen een gezond plantaardig voedingspatroon. Je kan ze goed door je ontbijtje verwerken, eten als snack of over een wok gerecht strooien.


Vleesvervangers basis


Tegenwoordig zijn er zo veel verschillende soorten vleesvervangers verkrijgbaar in de supermarkt en heb je ook veel budget opties. Kijk eens tussen de producten van Albert Heijn het eigen merk of bij de Aldi of Lidl. Je kan natuurlijk ook gewoon op een goede aanbieding wachten en dan goed inslaan en het bewaren in je vriezer. Als je benieuwd bent of vleesvervangers ook gezond zijn, lees dan dit artikel!


En mocht jouw budget vleesvervanger niet helemaal volwaardig zijn, is dat echt niet erg. Zorg er voor dat je afwisselt tussen verschillende producten en dan krijg je vanzelf alle belangrijke voedingstoffen binnen!


Ik hoop vooral dat ik je met dit artikel heb kunnen laten zien dat plantaardig eten echt niet duur hoeft te zijn en dat er veel goede alternatieven zijn.

0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page